El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, es va reunir ahir a València amb els seus homòlegs d’Alacant, Xavier Sendra, i de Castelló, Antonio J. Cases, i la junta directiva de l’Associació de Municipis Forestals Valencians (AMUFOR) per avaluar línies de treball comunes i estudiar la possibilitat de que les tres Diputacions entren a formar part de l’Associació en benefici de tots els municipis forestals del País Valencià.
Aquesta reunió s’emmarca dins dels esforços que està fent la Diputació de València en la seua aposta per la gestió dels boscos no només com a proveïdors de recursos sostenibles per reactivar economies locals sinó també de serveis ambientals que beneficien a tots els ciutadans.
En aquest sentit, han sigut varies les reunions de coordinació amb els directors generals de Prevenció d’Incendis Forestals i Gestió del Medi natural, a la vegada que s’està creant una Unitat tècnica de gestió forestal dins de l’Àrea de Medi Ambient, i s’estan racionalitzant i optimitzant les línies d’actuació de les brigades provincials de la Diputació de València.
També des de la Diputació, s’ha programat la creació d’una comissió de treball de municipis forestals dins de la Xarxa de Municipis Valencians cap a la Sostenibilitat i s’ha posat en marxa una línia d’investigació forestal dins de la Càtedra de Municipis Sostenibles de la Universitat Politècnica de València.
El diputat Josep Bort ha comentat que “són moltes les obligacions i les responsabilitats que hui tenen els municipis forestals, com son l’ordenació de monts, la gestió del medi natural, la prevenció d’incendis forestals i l’actuació estratègica d’emergències. Moltes qüestions per a atendre amb uns recursos molt limitats, per aixó des de la Diputació de València recoltzarem les iniciatives que calga per ajudar als municipis”.
“Des de les Diputacions tenim l’obligació de donar suport als nostres pobles, sobretot als més menuts, perquè puguen atendre les seues obligacions i necessitats. La gestió forestal és una prioritat dins de la nostra agenda i per això estem fent un gran esforç per optimitzar recursos i coordinar accions amb la resta d’administracions i actors que tenen veu i vot en aquesta matèria” ha assenyalat Bort.
Per altre banda, l’evolució econòmica de les darreres dècades ha originat un abandó de moltes activitats d’aprofitament forestal i agrícola, així com la progressiva despoblació de molts municipis d’interior per mancança d’oportunitats de desenvolupament.
“En l’era de la globalització que els darrer anys està portant tantes i tantes fugues d’indústries i activitats productives, el nostre territori i el nostre paisatge són recursos que hem de posar en valor i aprofitar al màxim” ha assenyalat Bort, “pensant en el cas concret dels recursos forestals del nostre País, hem de llegir-los com un gran recurs mediambiental, econòmic i social, que ben gestionat por portar molts llocs de treball. Hem de pensar en clau de bioeconomía”, ha conclòs el diputat de València.
Noves oportunitats de futur
L’Àrea de Medi Ambient de la Diputació està treballant per poder donar resposta a les necessitats dels municipis forestals i desenvolupar noves oportunitats de futur.
“Hem d’aprofitar les línies de treball més evidents però no ens podem quedar ahí. Hem de donar un pas endavant i aprofitar l’aplicació del I+D+I al món forestal” ha assenyalat Bort.
En aquest sentit, el turisme és una de les línies de treball, com ho és l’aprofitament fuster per la construcció, la biomassa per produir energia, o aprofitaments més evidents com el resinífer o el mel·lífer però també ho són altres línies d’economia baixa en carboni com els bioplàstics, les fibres forestals, la química i la farmacèutica verda o els serveis ambientals dels boscos com la recàrrega d’aqüífers, la captació de CO2 i la laminació d’avingudes i reducció d’inundacions en les zones litorals.
“El món està canviant molt ràpidament. La globalització, la mitigació d’emissions d’efecte hivernacle, l’adaptació al canvi climàtic i la limitació de recursos ens obliga a canviar en les formes de fer i caminar cap a un nou model productiu on la descarbonització dels processos productius i la descentralització de l’energia seran els nous paradigmes naturals que ho canviaran tot. Ací la gestió forestal tindrà molt a dir” ha afegit Bort.
Col·laboració entre Administracions
El diputat de Medi Ambient de Castelló, Antonio J. Cases, ha valorat positivament la reunió dient que “els pobles menuts d’interior necesiten el recolzament de les tres diputacions des del punt de vista económic i humà”, mentre que el diputat de Alacant, Xavier Sendra, ha dit que “la política forestal ens preocupa per el manteniment de la población a banda de la qüestió forestal que també ens preocupa, com els incendis o el aprofitament forestal”.
El president de Amufor, Óscar Martínez, ha manifestat que son 50 municipis actualment els que conformen l’associació i lluiten per gestionar la masa forestal de la que’ls ajuntaments son propietaris, de manera que s’integre en el desenvolupament rural i del medi ambient del pobles, i per a que la gent siga conscient del que aporten els municipis forestals a la qualitat de vida de les persones, tant en la qualitat de l’aigua, del aire i del valor paisajístic.