El Museu Valencià d’Etnologia arranca hui i continua demà divendres, 6 de maig, amb les primeres Jornades d’Antropologia i Discapacitat, en les quals s’aborda críticament i des de diferents àmbits de la realitat social els models predominants sobre els quals es construeix el concepte de discapacitat.

Així mateix, es tractaran els diferents espais que permeten o exclouen la diversitat funcional i un conjunt d’experiències i itineraris vitals en què han de convergir les distintes estructures.

Aquestes primeres Jornades d’Antropologia i Discapacitat són fruit de la participació de l’Associació Valenciana d’Antropologia i la iniciativa del projecte «Estructures d’acolliment de la societat valenciana per a persones amb discapacitat inteŀlectual i les seues famílies: anàlisi des de les narratives vitals», desenvolupat per membres de l’Institut d’Antropologia de la Universitat Catòlica de València (UCV). Hi coŀlaboren la Facultat de Filosofia, Antropologia i Treball Social de la UCV, el Departament de Sociologia i Antropologia de la Universitat de València i el Museu Valencià d’Etnologia.

Programa de les jornades

Després de la presentació, tindrà lloc la ponència del doctor Ignacio Sánchez Cubillo, especialista en Neuropsicologia de l’Hospital Aita Menni de Bilbao i professor coŀlaborador en la Universitat Oberta de Catalunya, sobre «El daño cerebral infantil: una perspectiva desde la atención clínica».

Després d’aquesta conferència, ve la ponència del doctor Xavier Escribano López, professor i investigador de la Universitat Internacional de Catalunya, amb el títol «Fragilidad y creatividad: el deshacerse y rehacerse del mundo».

El programa de les jornades es completa amb la ponència de la doctora Susanna Rodríguez Díaz (UNED) i el doctor Mario Toboso Martín (CSIC), titulada «Cuerpos singulares: la discapacidad/diversidad funcional como experiencia».

Per a finalitzar, se celebrarà la taula redona «Estructuras en diálogo», moderada per Dolores Grau Sevilla, Degana de la Facultat de Psicologia de la UCV, en la qual participaran Ferran Senent Domingo, coordinador de serveis socials generals de l’Ajuntament de València; Margarita Cañadas Pérez, Directora del Centre d’Educació Infantil d’Atenció Precoç l’Alqueria; Manolo Martínez Martínez, especialista i pioner en les Aules CiL de la Comunitat Valenciana; Vicente Ibáñez Villanova, director del Centre d’Educació Especial Koynos, i la doctora Pilar Codoñer Franch, cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Peset.

Les sessions se celebraran en les instaŀlacions del Museu Valencià d’Etnologia, que acollirà l’assistència de participants procedents d’unes quantes universitats d’Espanya i d’altres països, com Mèxic, l’Argentina i Bolívia.

DescripcióMida
icono application/pdfPrograma de les jornades2.73 MB