L’Àrea de Modernització i Administració Electrònica de la Diputació va a engegar una plataforma que facilite l’accés a una plataforma administrativa electrònica que acoste l’administració local al ciutadà i millore el funcionament intern de totes les organitzacions administratives. Aquesta plataforma està destinada als municipis valencians menors de 20.000 habitants, entitats locals i mancomunitats.
El diputat responsable de l’Àrea, Ivan Martí, ha explicat que “es tracta d’un projecte necessari per a adequar l’administració a les noves tecnologies i els seus requeriments, així com facilitar les tasques administratives, eliminant l’ús de paper, dotar de major transparència la gestió administrativa i l’accessibilitat per a presentar, simplificar i fer un seguiment dels documents aportats”. “Volem donar suport als nostres municipis, així com complir amb la nova normativa referent a l’Administració Digital que prompte s’engegarà”, ha afegit el diputat. Des de l’Àrea de Modernització han publicat les bases per a la licitació pública d’una plataforma que done servei a la creació i manteniment d’un Gestor d’Expedients, amb l’objectiu de millorar la qualitat i capacitat de gestió administrativa de les entitats locals i que done solució a la seua organització administrativa i documental interna. L’objectiu és incrementar l’eficàcia i l’eficiència dels processos i permetre la relació de forma electrònica tant internament com externament, especialment amb els ciutadans que ho desitgen. El diputat ha assenyalat que “el desenvolupament de l’Administració Electrònica és un dels principals desafiaments als quals s’enfronten les Administracions Públiques per a no quedar desfasats amb la Societat de la Informació, així com un dels més importants, ja que possibilita i compleix els objectius d’acostament entre ciutadà i administració, la simplificació administrativa, la reducció de costos, la millora de procediments interns i de garanties cap als ciutadans”. La implantació d’aquesta plataforma comportarà també l’engegada de plans de formació per a tècnics de la Diputació i usuaris de les Entitats Locals per a un major aprofitament de la plataforma. Les línies generals de l’objecte d’aquesta contractació són la racionalització, normalització i simplificació dels procediments administratius i el subministrament d’una plataforma per a la gestió d’expedients electrònics que incloga gestió documental, porta signatures, arxiu documental i signatura electrònica reconeguda.
Modernització electrònica
L’Àrea que dirigeix Ivan Martí ofereix als municipis un complet catàleg de serveis especialitzats en informàtica, com el portal municipal, la seu electrònica i el portal de transparència, entre uns altres. El diputat destaca que aquests serveis que la Diputació posa a la disposició dels ajuntaments són de gran importància per als municipis valencians, ja que aborden temes molt tècnics que requereixen accions perfectament desenvolupades”. “La nostra labor és col·laborar amb els municipis per a millorar les seues comunicacions i promoure així la participació ciutadana”, ha assenyalat el diputat. Entre les iniciatives empreses des de l’Àrea de Modernització destaca la creació de l’app “Ajuntaments de València” per a acostar la gestió municipal als ciutadans i facilitar la seua participació en el dia a dia del seu municipi a través de les noves tecnologies. També s’ha canviat la imatge web de la Diputació per a potenciar l’accés de la ciutadania i ajuntaments als seus serveis, amb una aparença més clara i intuïtiva.
Tramitació electrònica
El diputat Ivan Martí va informar en roda de premsa que el balanç respecte a la tramitació electrònica d’expedients és positiu, ja que en el període 2015 – 2016 s’han tramitat un total de 40.000 expedients, la qual cosa suposa un increment significatiu respecte als 13.900 registrats de 2010 a 2014. La plataforma de la seu electrònica permet als ajuntaments realitzar els tràmits de petició de totes les subvencions que ofereix la Diputació de València, permetent així agilitar la gestió administrativa entre la Corporació i els ajuntaments, reduint els terminis de tramitació i l’eliminació gradual del paper. Amb el certificat digital, el ciutadà pot tramitar a través de la seu electrònica de la web la sol·licitud de beques, aportar documentació per a participar en processos selectius de personal o resoldre qüestions en matèria de gestió de tributs, com a pagaments, domiciliacions, calendari fiscal, etc.