La Diputació de Valencià aportarà fons econòmics per a la informatització dels ecoparcs dependents dels diferents Consorcis de Residus de les comarques valencianes. Aquesta informatització evitarà l’increment de les taxes que abonen els contribuents i repercutirà en la millora del procés de gestió i tractament dels residus sòlids urbans. Així ho han acordat la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, i el director general del Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, durant una reunió celebrada hui en la seu de la corporació provincial.
La vicepresidenta ha qualificat de “fonamental” la col·laboració establerta entre les diferents administracions públiques ja que aquest tipus d’accions “redunden directament en el benefici de tots els ciutadans. Un esforç que permetrà evitar un increment de les taxes que abonen els veïns i veïnes de les nostres comarques i una modernització de les infraestructures”, ha apuntat.
Així mateix, Amigó també ha posat èmfasi en que la informatització de les instal·lacions “permetrà disposar d’un control dels índex de reciclatge”. Un fet que donarà peu “a la implementació de bonificacions en el rebut de la taxa entre els usuaris que més reciclen i que farà que els qui més reciclen paguen menys”, ha indicat.
Per la seua part, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha explicat que la injecció pressupostària que aportarà la Diputació “permetrà pal·liar les actuals deficiències en l’organització i gestió dels residus”. Així mateix, Álvaro ha agraït “el treball compartit” entre la Generalitat i la Diputació, alhora que ha remarcat que aquestes accions suposaran “millors infraestructures que afavoriran l’òptima gestió dels residus, evitant un increment de taxes que paguen els ciutadans”.
Des de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural se sol·licita a la Diputació de València una ajuda pressupostària de l’ordre d’1.200.000 euros, que serà orientada a la informatització i modernització dels ecoparcs i la millora dels processos de tractament i gestió dels residus. Una actuació que va comptar amb l’aprovació per unanimitat de totes les forces polítiques amb representació a Les Corts Valencianes.
La modernització i informatització dels ecoparts s’efectuarà en les instal·lacions dependents dels quatre consorcis de la província que, a excepció del que dóna servei a l’àrea metropolitana de la ciutat de València, són el Consorci Àrea de Gestió 1 – Ribera-Valldigna, Consorci Àrea de Gestió 2 – Camp de Morvedre, Consorci València Interior i Consorci Àrea de Gestió 2 COR (Sud).
Així, aquest procés de digitalització del servei permetrà documentar el volum i la freqüència amb què cada usuari recicla, introduint bonificacions fiscals i reduccions en les taxes abonades pels ciutadans en funció de la seua contribució al reciclatge.