La guerra del Vietnam, el colp d’Estat del 23-F, el conflicte d’Israel i Palestina, els atemptats terroristes de l’11-S, el cos sense vida del menut sirià Aylan Kurdi en una platja de Turquia… Així fins a 11 episodis distints, que transiten des de principis del segle XIX i fins els nostres dies. Res escapa a l’objectiu de la mostra ‘Mitologia del periodisme gràfic’. Una exposició que aplega aquest proper divendres al Centre del Carme de València i que proposa un recorregut a través de 105 instantànies, la majoria d’elles originals, que conviden a qüestionar els estereotips existents al voltant del fotoperiodisme i del llenguatge visual.
La mostra, comissariada per Pablo Brezo amb el suport de la Unió de Periodistes Valencians i la col·laboració del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, reunirà els treballs d’un gran nombre de fotoperiodistes. Exhibint algunes de les instantànies més clàssiques i populars, conegudes per part del gran públic, amb el propòsit de mostrar l’artifici del que sovint se serveixen els mitjans de comunicació, baix el paraigües del fotoperiodisme, per evocar el drama i captar l’atenció dels espectadors. Donant com a resultat pràctiques qüestionables en alguns casos i, en altres ocasions, treballs indispensables.
‘Mitologia del periodisme gràfic’ estarà exposada al públic fins el proper 29 de gener. Fins a eixa data, la mostra s’acompanyarà de tot un seguit d’activitats i propostes al voltant de la mateixa. Visites guiades, tallers didàctics de ‘collage’, una sessió de ‘bookjockey’ o barreja de llibres i publicacions de fotografia a càrrec de Pablo Casino, una trobada entre editors de publicacions espanyoles i periodistes gràfics o una taula rodona que abordarà el futur editorial del periodisme gràfic, constitueixen només una part de l’ampla programació dissenyada amb el gènere del fotoperiodisme com a gran protagonista.