El ple de la Diputació de València ha aprovat aquest dijous, amb els vots a favor dels diputats del PSOE, Compromís, Esquerra Unida, València en Comú i Ciutadans i els vots en contra dels diputats del PP, el Pressupost General per a 2017, que en paraules del president, Jorge Rodríguez, “reforça l’autonomia dels alcaldes i alcaldesses, introdueix una aportació de 20,6 milions d’euros per al Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat i incrementa les partides socials amb nous programes per a manteniment de col·legis i centres de dia en la província”. Rodríguez ha destacat l’alt grau de “consens” per a donar llum verda a un pressupost que “ha tractat d’integrar les aportacions de tots els grups i que manté la mà estesa a qui vulga seguir sumant”.
El diputat d’Hisenda, Toni Gaspar, ha explicat durant el ple del mes de desembre que “les diferents àrees han hagut de fer un esforç encomiable per a donar resposta a una reivindicació històrica dels alcaldes i alcaldesses, com era l’aportació de recursos per part de la Generalitat i els governs intermedis perquè pogueren destinar-los a inversions o a despesa corrent, que és el que va a permetre el Fons de Cooperació al que el Pressupost de la Diputació destina 20,6 milions d’euros, la mateixa quantitat que la Generalitat”.
Aquesta aportació que reforça l’autonomia dels ajuntaments no és l’única novetat d’un pressupost que garanteix i incrementa les partides socials amb 7 milions d’euros per al manteniment de col·legis en els municipis valencians i 5,6 per al manteniment i construcció de centres de dia, així com un augment de 3,1 milions d’euros en transferències als ajuntaments de menys de 10.000 habitants per a donar cobertura a casos de primera necessitat.
Amb un muntant global de 434.797.469 euros, el Pressupost de la Diputació de València per a 2017 ha sigut aprovat per cinc dels sis partits que conformen el ple de la Corporació provincial, PSOE, Compromís, EU i València en Comú, membres de l’equip de govern, i Ciudadanos, que des de l’oposició ha aportat les seues esmenes perquè siguen tractades al llarg de l’exercici.
Precisament el portaveu de Ciudadanos, José Enrique Aguar, ha destacat la inclusió en el Pressupost per al pròxim any de “el pla estrella del Fons de Cooperació que portava 20 anys reclamant el municipalisme”. En la mateixa línia s’ha expressat el portaveu socialista en la Diputació, Pablo Seguí, qui ha qualificat aquest document com “el pressupost més municipalista de la història d’aquesta institució”.
“La prova més evident que aquest pressupost reforça l’autonomia local són els més de 75 milions d’euros que arribaran als ajuntaments per a inversió o despesa corrent, front als 34 milions de l’any passat”, ha apuntat Seguí. Mentre, el portaveu de Compromís, Xavi Rius, ha defensat “la pluralitat que facilita acords més amplis que, com en aquest cas, dóna lloc a un pressupost més social front al marc conceptual caduc que cada administració ha de lluir més que les altres”. “Es tracta de traure el màxim partit als recursos dels quals disposem”, ha afegit Rius.
Per la seua banda, la portaveu d’EU, Rosa Pérez, ha posat en valor l’augment de la partida d’Inclusió Social, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, i ha considerat que “hem fet els deures”. En paraules del portaveu de València en Comú, Roberto Jaramillo, “és un fet constatable que s’ha acabat amb el dirigisme i que els ajuntaments decideixen les seues inversions, i aquest pressupost reflecteix eixos criteris clars a l’hora de subvencionar als municipis”.
Els únics vots en contra al Pressupost de 2017 han arribat dels diputats del PP, ja que la seua portaveu, Mª Carmen Contelles, ha considerat que “les decisions per a establir en què s’inverteix les estan prenent altres administracions”. En resposta a la portaveu ‘popular’, el diputat d’Hisenda, Toni Gaspar, ha assenyalat que “els diners són de tots els ciutadans i no d’una administració en concret, per açò preferim col·laborar amb la Generalitat i oferir millors serveis a les persones al fet que existisquen governs que fan la guerra pel seu compte, malgrat estar dirigits pel mateix partit”.
Noves aportacions per a serveis bàsics
En l’apartat social del Pressupost s’inclouen els 106.307.538 euros per a l’Hospital General i les aportacions al Psiquiàtric de Bétera, l’Institut Valencià d’Audiofonología (IVAF), les escoles agrícoles i forestals i les ajudes als municipis per a serveis socials bàsics com la cobertura a la pobresa energètica, que s’incrementa en un poc més de 3 milions d’euros.
Entre les noves línies que reforcen els serveis bàsics i l’aposta en matèria social, a més del Fons de Cooperació, destaquen els 5.600.000 euros que es van a destinar a la construcció de centres de dia i centres socials, tant en obres de millora com en nova construcció, i els 7.000.000 euros amb destinació al manteniment de les escoles públiques dels municipis valencians.
També s’incrementa la partida per a Serveis Socials Generals, amb una aportació de 9.471.736 euros que suposen 3,1 milions més en transferències als ajuntaments de menys de 10.000 habitants per a donar cobertura a casos de primera necessitat.
Les àrees de Cooperació i Carreteres són les que més ajusten les seues partides per a permetre aquestes noves inversions socials, si bé equilibraran els seus pressupostos amb el superàvit, que “fruit de l’experiència d’aquest primer any de gestió, destinarem de forma planificada a aquestes dues àrees, que és on es pot invertir de forma més eficaç”, ha apuntat Toni Gaspar.
D’aquesta forma, encara que aquestes dues àrees troncals de la Diputació partisquen amb un pressupost inferior al de 2016, la compensació amb el romanent una vegada entrat l’exercici permetrà a Carreteres mantenir el seu programa de reforç de seguretat en la xarxa viària provincial i a Cooperació mantenir, fins i tot incrementar, la dotació del Pla Provincial d’Obres i Serveis (PPOS).
Els 41,2 milions del Fons de Cooperació que arribaran aquest pròxim any als municipis valencians i el PPOS, que en 2016 va tenir una dotació de més de 34 milions d’euros, duplicaran eixes transferències directes als ajuntaments, amb les quals d’una banda es mantenen les inversions i per altra s’obri la porta a alleujar la delicada situació d’alguns consistoris en matèria de despesa corrent.
Principals partides
Al marge dels 106 milions d’euros per a l’Hospital General, els 20,6 del Fons de Cooperació, els 12,6 en manteniment de centres de dia i escoles públiques i els 9,5 per a Serveis Socials Generals, el Pressupost de la Diputació de València per a 2017 inclou 25.530.043 euros per a Cooperació; 28.326.155 euros per a l’Àrea de Patrimoni; 34.040.456 euros per a Carreteres; 19.818.542 euros per a Cultura; 15.354.653 euros per a Educació; 24.513.040 euros per a Medi ambient i 25.355.981 euros com a aportació al Consorci Provincial de Bombers.
Altres partides són els 5.872.050 euros per a Joventut i Esports; 9.256.673 euros per a Modernització i Informàtica; 5.952.061 per a Assessorament Municipal; 3.749.811 per a Turisme; 1.745.000 euros per a Gestió del Cicle Integral de l’Aigua; 1.458.263 euros per a Teatres; 1.000.000 euros per a Igualtat; 873.224 euros per a Memòria Històrica i 817.472 euros per a Transparència.