La Diputació de València i l’Institut Valencià de l’Edificació s’han reunit per tal d’avançar en l’establiment d’un acord marc de col·laboració per a treballar de forma conjunta en matèria de regeneració urbana i d’eficiència energètica, a més d’establir sinergies per a la implementació dels edificis d’energia quasi zero. Així s’ha acordat durant la reunió de treball mantinguda pels diputats de Medi Ambient i Cooperació Municipal, Josep Bort i Emili Altur, amb representants de la fundació.
Com han indicat els diputats, «aquesta col·laboració entre organismes permetrà la conformació de grups de treball per al desenvolupament d’eines tècniques i recursos de suport per a la gestió del Pacte de les Alcaldies»,el principal moviment europeu en què participen les autoritats locals i regionals que han assumit el compromís voluntari de reduir les emissions de CO2 en un 40% abans del 2030, millorar l’eficiència energètica, utilitzar fonts d’energia renovable als seus territoris i desenvolupar mesures per a adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic.
«Des de que la Diputació es va adherir al Pacte de les Alcaldies com a coordinador territorial, en menys d’un any hem passat de 15 municipis signants a 210. Hem posat la mitigació front al canvi climàtic i l’adaptació al mateix en l’agenda política dels pobles valencians; una veritable oportunitat de transformació en la que hem de contar amb aliances clau com és la que estem treballant amb l’Institut Valencià de l’Edificació», han assenyalat els responsables de les àrees de Medi Ambient i Cooperació Municipal.
En aquest sentit, gràcies a aquesta col·laboració, la corporació provincialpodrà disposar d’instruments i indicadors capaços de mesurar i valorar l’impacte mediambiental de les actuacions subvencionades per l’ens provincial; i d’un full de ruta per a la promoció d’un model de desenvolupament sostenible per als municipis conforme amb les directius energètiques emanades des de la Unió Europea –on destaca especialment l’edifici de consum quasi zero.
Ambdues institucions també han acordat avançar en el desenvolupament d’un programa conjunt de jornades formatives i tècniques envers l’eficiència energètica, així com l’edició de documents informatius per part de l’IVE que seran distribuïts entre els diferents consistoris de les comarques valencianes.
Així mateix, durant la trobada, l’IVE ha sol·licitat el suport de la corporació provincial per culminar el mapejat d’àrees vulnerables (BASUS), tant des del punt de vista social com dotacional, que s’està portant a terme amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic.