La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha visitat en la jornada de hui la platja de Xeraco per a valorar les conseqüències del temporal marítim que ha afectat el litoral valencià durant els darrers 43 dies. Durant la visita ha estat acompanyada per l’alcalde d’aquesta localitat de la comarca de la Safor, Francesc Serralta, i el coordinador de Platges de la Diputació, Salvador Izquierdo.
Maria Josep Amigó ha reconegut que tot i «el context trist» que ha motivat aquest recorregut per la platja de Xeraco, el mateix «ha permès comprovar com una platja natural, que compta amb un cordó dunar ha permès pal·liar els efectes adversos del temporal». No obstant això, la vicepresidenta ha insistit en el compromís adquirit per part de la Diputació de València «d’estar al costat dels Ajuntaments i fer servir el Fons d’Emergències per tal d’arribar allà on no apleguen la resta d’Administracions». En última instància, Maria Josep Amigó, ha apel·lat a la necessitat «d’unir esforços per part de les diferents administracions per tal de recuperar i conservar el litoral valencià en les seues condicions més òptimes per al gaudi dels veïns i veïnes de Xeraco i de tots els seus visitants una vegada comence la temporada de platges», ha afirmat.
Per la seua part, l’alcalde de Xeraco, Francesc Serralta, ha destacat la predisposició mostrada per part de les diferents administracions públiques a l’hora d’interessar-se pels efectes del temporal a la platja del municipi. En aquest sentit, ha assenyalat que «en escassa setmana i mitja hem tingut l’oportunitat de reunir-nos amb la Demarcació de Costes –dependent del Ministeri de Medi Ambient–, així com en l’Agència Valenciana de Turisme i la Diputació de València, són les tres administracions a les quals ens encomanem i estem molt agraïts de la prompta resposta que ens han dispensat». Serralta ha incidit en la idiosincràsia «natural» de la platja de Xeraco, «delimitada per un cordó dunar que pertany a una zona d’Especial Conservació declarada per la Red Natura 2000 capaç de minimitzar les conseqüències d’un temporal com el que ha sofert el litoral valencià». No obstant això, l’alcalde de Xeraco ha volgut remarcar que aquesta circumstància «no evita tenir que afrontar una despesa orientada a la regeneració de la platja per poder mantenir aquesta joia». Un espai «que cal cuidar» i del qual Serralta s’ha mostrat convençut que «la ràpida resposta facilitada per les administracions farà possible disposar de la platja en les seues condicions més òptimes per poder potenciar l’estratègia turística», ha destacat.
D’altra banda, el coordinador de Platges de la Diputació de València desplaçat a la zona, Salvador Izquierdo,ha exposat que al llarg dels darrers temporals marítims que han afectat el litoral valencià «hem pogut comprovar com en aquelles zones que compten amb dunes, s’ha consolidat la platja, s’ha incrementat la quota de sorra i s’han pal·liat els efectes climatològics adversos, en contraposició a aquelles platges on s’ha optat per habilitar passejos marítims i la construcció d’edificis propers al litoral». En aquest sentit, Navarro ha advocat per la necessitat de «protegir la duna, potenciar-la i tractar de regenerar-la». De fet, el tècnic ha indicat que des del departament en el qual treballa «estem intentant recuperar algunes dunes que poc a poc s’han anat creant, fer créixer vegetació dunar i, finalment, disposar de dunes que actuen com a element protector del passeig marítim i els edificis construïts a les primeres línies de platja», ha assenyalat.