La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació de la Diputació de València ha presentat aquest dijous, l’últim número, el 130/2, de Debats. Revista de cultura, poder i societat, així com l’anuari en anglès i la nova aplicació per a dispositius mòbils.
L’acte, celebrat a la a la sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de València, va comptar amb la presència de la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, i amb la participació del diputat de Cultura, Xavier Rius, el director de l’Institut de Ciències Socials i de la Cultura del Magnànim, Antonio Ariño, i Joaquim Rius, director de Debats, que explicaren el contingut de la publicació.
L’últim número de Debats, publicat el passat mes de desembre amb el monogràfic “Cultura i Estat: autonomia creativa, lluita política i instrumentalització”, compta amb articles de Clive Gray, Vincent Dubois, Per Mangset, Pierre-Michel Menger, Gisèle Sapiro, Juan Arturo Rubio, Francesc Hernàndez i Benno Herzog, i analitza la sempre problemàtica relació entre l’Estat i la cultura, a més d’acostar-nos als debats actuals sobre aquesta qüestió a l’Estat espanyol i a altres països com França i Gran Bretanya.
S’inclou una entrevista a Antonio Ariño, realitzada per Ignasi Zafra. En la mateixa, Ariño, catedràtic de Sociologia, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i director de l’Institut de Ciències Socials i de la Cultura del Magnànim, assenyala que «la democràcia està sent buidada de contingut per la desigualtat» i parla del llibre que juntament amb Joan Romeroha publicat recentment, La secesión de los ricos, en el qual estudia el paper, les característiques i els comportaments de les noves elits d’enorme poder econòmic en el marc d’una societat cada dia més desigual.
L’acte va servir, a més, per presentar l’edició de l’anuari en anglés, que reuneix en un volum els articles publicats al llarg de l’any en els seus diferents números. Aquesta edició permet una major difusió internacional i una millor valoració als índexs de qualificació de publicacions científiques. Cal assenyalar que cada número de Debats es publica (en paper) en dues versions (en castellà i en valencià), i també es pot descarregar íntegrament i de forma gratuïta a través de la web del Magnànim (www.alfonselmagnanim.net).
Així mateix, la revista Debats ja compta amb la nova aplicació mòbil, ja disponible per a Android i Apple, que possibilitarà l’accés a tota la col·lecció de la publicació en format PDF. De moment, ja es pot accedir (a banda dels exemplars publicats en 2016) al contingut de la primera època (1983-1995), període de major esplendor, i en pocs dies estarà disponible també la segona etapa (1995-2015).