El diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, ha mantingut una reunió amb el ministre de Cooperació de la República del Sàhara, Bulahi Sid, i representants de la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià (FASPS-PV) amb el propòsit de renovar la col·laboració assistencial que dispensa la corporació provincial als campaments de refugiats de la província del Tinduf.
«El ministre Bulahi Sid ens ha sol·licitat ajuda per a la rehabilitació d’infraestructures bàsiques danyades als campaments com a conseqüència de les fortes pluges que han afectat darrerament aquest territori», ha explicat el diputat Emili Altur. Així com també «ajuda alimentària de primera necessitat per a la població refugiada sahrauí». Altur ha incidit en que «l’interès de la Diputació radica en poder col·laborar en projectes concrets que pal·lien el sofriment dels refugiats», ha destacat.
Per la seua part, el ministre Bulahi Sid ha explicat que el seu viatge a València persegueix «sensibilitzar al poble valencià dels darrers esdeveniments ocorreguts al Sàhara Occidental», alhora que ha reivindicat «la necessitat d’aconseguir la pau» i ha lamentat «la intransigència del govern del Marroc en l’estancament del conflicte i la manca de voluntat per posar fi a aquesta situació».
El ministre ha informat a les autoritats valencianes «de la precària situació en la qual es troben actualment els refugiats sahrauís als campaments, que porten quatre dècades esperant la celebració d’un referèndum d’autodeterminació que ens permeta decidir sobre la integració al Marroc, l’autonomia o la independència», ha lamentat Bulahi Sid.
En última instància, el representant de la República del Sàhara ha volgut «agrair enormement al poble valencià i a les seues institucions la solidaritat, ajuda i suport que ve dispensant a la causa sahrauí en temps de sofriment i lluita», ha indicat.
FASPS
La Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià (FASPS-PV) és una ONG que pretén millorar les condicions de vida tant dels refugiats sahrauís com de la població resident en el Sàhara Occidental.
Aquesta organització va nàixer l’any 1994 amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de planificació i millora en la gestió i execució de l’ajuda humanitària dirigida als Refugiats Sahrauís que s’estava prestant des de la Comunitat Valenciana.
Entre els diferents programes desenvolupats, destaca Vacances en Pau, el qual s’insereix dintre del marc dels Programes Humanitaris d’Estància Temporal de xiquets i xiquetes estrangers en la Comunitat Valenciana, que ha permèsrealitzar un important i altruista treball afavorint l’arribada, acolliment, estància i retorn de xiquets i xiquetes sahrauís al nostre territori. Un projecte per al qual des de la FASPS-PV també s’ha sol·licitat el suport de la Diputació de València per al present exercici 2017.
Altre programa desenvolupat pel col·lectiu ha estat la Caravana per la Pau, una campanya anual destinada a pal·liar les necessitats bàsiques de prop de 200.000 persones, en la seua majoria ancians, xiquets i dones distribuïdes en cinc wilayes, que reben el nom d’altres tantes ciutats sahrauís: Dajla, Smara, Auserd, l’Aaiun i Bojador.
Des d’aquesta ONG també s’ha portat a terme diferents projectes de cooperació i ajuda humanitària.