La Diputació de València, a través de la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat, ha celebrat hui la II Jornada del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia. Una trobada que ha tingut lloc al Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) i on s’han posat de manifest exemples d’actuacions que poden dur a terme els municipis en l’àmbit del Pacte.
La jornada ha estat clausurada per la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, qui ha manifestat que des de la corporació provincial «hem tingut molt clar des del principi que calia lluitar contra la pobresa energètica i contra el canvi climàtic creant l’àrea específica de Medi ambient», ha incidit la vicepresidenta. «El Pacte de les Alcaldies és una eina fonamental i enguany quasi s’ha triplicat el pressupost de l’àrea per a lluitar contra el canvi climàtic dintre d’aquest acord», ha destacat.
Sota el títol El paper dels municipis enfront del canvi climàtic, el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha agraït als municipis la seua adhesió i la seua implicació en aquest projecte, el qual ha passat de comptar amb 17 municipis en 2016 fins a 214 en aquest 2017, «superant així les expectatives previstes», ha reconegut.
Així mateix, Josep Bort, ha avançat que des de la corporació provincial «hem elaborat una metodologia pròpia i única a partir de la confluència de dos projectes europeus: un orientat a l’adaptació del canvi climàtic i un segon centrar en la mitigació del mateix». En aquest sentit, Bort ha indicat que es constituiran comissions de treball on tècnics de la mateixa Diputació de València i dels Ajuntaments treballaran de forma conjunta per conèixer les necessitats que acrediten els consistoris i abastar els objectius marcats el més aviat possible», ha remarcat.
Posteriorment, el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, ha basat la seua ponència en la nova estratègia valenciana d’energia i canvi climàtic.
Durant la jornada s’ha explicat als assistents les oportunitats que obri el Pacte de les Alcaldies per als municipis, així com l’estratègia de la Diputació de València per a promoure i coordinar la seua implantació en el territori valencià. En aquest sentit, la ponència d’Isabel Moya ha servit per exposar quin és el paper de la Diputació en la implantació del Pacte de les Alcaldies en les comarques de València.
A continuació s’ha obert un bloc en el qual s’han descrit les experiències realitzades per les diputacions d’Alacant, Tarragona i Barcelona en el marc del Pacte de les Alcaldies.
Per la seua part, la directora de l’Institut Valencià de l’Edificació, Begoña Serrano, ha abordat el foment de les eines per a l’eficiència energètica en edificis i ha assenyalat que l’organisme ha elaborat diversos estudis relacionats amb el canvi climàtic, destacant la resiliència urbana com a clau del futur de les ciutats.
Objectiu: reduir emissions de CO2
El Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia és el principal moviment europeu en el qual participen autoritats locals i regionals que han assumit el compromís voluntari de reduir les emissions de CO2 en un 40% abans de 2030, millorar l’eficiència energètica, utilitzar fonts d’energia renovable en els seus territoris i desenvolupar mesures per a adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic.
A més, la UE entén que tant les accions de mitigació com les d’adaptació al canvi climàtic són dues fonts d’oportunitats per al creixement de l’ocupació.