El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha defensat el Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, que coordina territorialment a les comarques de València la mateixa Diputació, «com una eina fonamental per afavorir una forma de desenvolupament més sostenible als nostres pobles i ciutats», alhora que ha assegurat que «la descarbonització de l’economia i la descentralització i democratització de l’energia són el camí. Aquestes dues tendències imparables ho canviaran tot». Així s’ha manifestat Josep Bort durant la seua intervenció a l’acte inaugural de la conferència formativa envers aquest projecte europeu contra el canvi climàtic celebrada a la seu de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de València.
Una iniciativa que persegueix la millora de les polítiques i actuacions climàtiques locals per a abastar l’objectiu global de reducció de les emissions de CO2 en, almenys, un 40% l’any 2030 i adoptar un enfocament integral per abordar l’atenuació del canvi climàtic i l’adaptació al mateix.
Josep Bort ha agraït als municipis la seua adhesió i la seua implicació en aquest projecte, el qual ha passat de comptar amb 17 municipis en 2016 a 210 en aquest inici de 2017, «superant així les nostres expectatives previstes», ha reconegut. Així mateix, el responsable de Medi Ambient ha informat de que aquest any «quasi s’ha triplicat el pressupost de l’àrea per a lluitar contra el canvi climàtic dintre d’aquest acord», ha destacat.
El diputat ha avançat que des de la corporació provincial «hem elaborat una metodologia pròpia, única i específica a partir de la confluència de dos projectes europeus: un orientat a la mitigació del canvi climàtic i un segon centrat en l’adaptació al mateix». En aquest sentit, Bort també ha indicat que es constituiran comissions de treball on tècnics de la mateixa Diputació de València i dels Ajuntaments treballaran de forma conjunta per conèixer les necessitats que acrediten els consistoris, preparar l’estructura municipal de suport i seguiment del Pactei abastar els objectius marcats el més aviat possible», ha remarcat.
En paral·lel, des de l’Àrea de Medi Ambient «s’han presentat les noves bases reguladores i una segona convocatòria que contempla 1,5 milions d’euros en ajudes per al desenvolupament dels estudis que exigeix el Pacte». Una disposició que «ens permetrà actuar de forma coordinada i coherent, a més de comparar, avaluar, analitzar i prendre decisions de forma estratègicaen base a uns objectius determinats», ha explicat el diputat.
A més, ha anunciat el desenvolupament d’una plataforma per a sistematitzar la recollida i la gestió de les dades dels inventaris d’emissions de CO2, els inventaris de vulnerabilitats front al canvi climàtic, els Plans d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible (PACES) i les seues posteriors avaluacions. «L’objectiu és construir una potent base de dades del Pacte que possibilite fer lectures d’interès, establir comparances entre municipis i prendre decisions estratègiques. Una base de dades que, en la mesura del possible, serà oberta i es convertirà en una eina de gran utilitat per a la implementació del Pacte de les Alcaldies», ha incidit Josep Bort.
«El desenvolupament sostenible és i ha de ser el nostre vertader objectiu, però no podem perdre de vista els riscos que assumim si oblidem a les persones. Hem de ser capaços de treballar des de lògiques col·laboratives i inclusives, on la participació ciutadana siga clau dintre dels processos de canvi», ha insistit Bort. En aquest sentit ha assegurat que «si treballem per una millor gestió dels recursos i per una millora de la qualitat dels nostres entorns socials, polítics i econòmics, podem canviar l’actual model productiu i generar el valor local que fixe la població i faça sostenible el nostre model de desenvolupament», ha conclòs el diputat.