Després de l’èxit de la darrera edició, el Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha presentat el Festival Etnomusic 2017. Una proposta musical que forma part dels cicles d’activitats culturals que organitza el museu cada any al voltant de la cultura tradicional i la diversitat cultural. El projecte pretén presentar la música tradicional valenciana amb plantejaments moderns i actuals; mostrar propostes musicals de diferents llocs d’Espanya i del món, sempre vinculant el caire tradicional amb noves lectures musicals.
Enguany el festival creix fins els huit concerts gratuïts –tots ells en dijous–, els quals tindran lloc als patis del Centre Museístic La Beneficència, del 27 d’abril i fins el 15 de juny.
La cita ha estat presentada aquest matí a la Sala Alfons el Magnànim de La Beneficència. En la mateixa ha participat el diputat de Cultura, Xavier Rius, qui ha destacat «la implicació en aquest festival de diferents actors de cultures distintes que treballen al nostre territori». Segons ha explicat el responsable de l’Àrea de Cultura, aquest certamen se celebra amb el suport de la Diputació de València «per tal de cobrir la mancança de festivals dedicats a la música ètnica, la qual compta amb una audiència molt interessada i constitueix un mitjà per apropar les diferents cultures a la nostra ciutadania». Així mateix, Rius s’ha mostrat convençut que en el futur «seran els Ajuntaments els organismes que mostraran interès per poder organitzar aquest tipus de certàmens, mentre la Diputació tornarà a arriscar per posar en valor altres aspectes culturals», ha assegurat.
Francesc Cabañés, representant del Museu Valencià d’Etnologia, ha explicat que per a la configuració del programa de la present edició del festival «s’ha treballat en una proposta equilibrada, amb la presència de grups valencians i diferents incursions en l’esfera de la multiculturalitat i diversitat cultural, en consonància amb les línies expositives manifestades pel museu», ha indicat. Cabañés ha subratllat que Etnomusic «pretén presentar a la societat valenciana propostes de caràcter ètnic i folklòric a través d’una visió moderna i actual d’aquestes formes de fer música en base a tres grans blocs: l’àmbit valencià; una línia propositiva adreçada a la resta de l’Estat; i, finalment, portar el certamen fins el model de noves lectures musicals acreditades arreu del món», ha afirmat.
Per la seua part, el coordinador artístic del projecte, Paco Valiente, ha incidit en que la present edició d’Etnomusic «tracta d’efectuar un recorregut a través de la música tradicional valenciana i l’arc mediterrani, les diferents formes de la Península Ibèrica i l’Àfrica».
Kilema obri el festival
El programa del festival Etnomusic 2017 està integrat pels grups valencians Efrén López Quartet, Mara Aranda i Xiromita Trad Project. Tots tres aproparan la música de la diàspora sefardí i els ritmes valencians més tradicionals lligats a propostes de diferents demarcacions de la Mediterrània.
De la resta de l’Estat es presentaran dues propostes, obrint així una línia musical que mostrarà noves lectures de la música folk espanyola. En aquest bloc de continguts es presenten Benito Cabrera, mestre del timple i referent de la música canària; i Davide Salvado, un nou i reconegut valor de la música gallega.
El caire internacional està representat per Kilema, un referent de la música de Madagascar, i Ramiro Naka, músic que proposa una barreja de ritmes, pròpia de l’heterogeneïtat de gèneres del seu país natal (Guinea Bissau). Per últim Mara, cantant portuguesa que a més de fado proposa una lectura nova a les músiques tradicionals de la zona de l’Alenteixo.
El festival compta amb la col·laboració de l’Institut Francés de València que patrocinat l’actuació de Ramiro Naka dintre del projecte Rostros de la Francofonia, i el Col·legi Rector Pesset de la Universitat de València.
Kilema serà l’encarregat d’obrir el festival el proper dijous 27 d’abril. Posteriorment li seguiran Benito Cabrera, Davide Salvado, Ramiro Naka, Efrén López Quartet, Mara Aranda, Mara i Xiromita Trad Project. Aquests últims seran els encarregats de baixar el teló del certamen el 15 de juny.
L’accés als espectacles és totalment gratuït, prèvia recollida d’entrades al Museu Valencià d’Etnologia a partir del dimarts anterior a cada concert. El màxim que es podran retirar seran dues entrades per persona. L’horari de recollida de localitats serà de 10:00 a 20:00 hores.