La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; el regidor de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi i els portaveus de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, i al Senat, Carles Mulet, han mostrat hui en roda de premsa la seua “indignació” davant la marginació dels valencians i valencianes en el projecte de Pressupostos pel que fa al transport metropolità i interurbà.

Tots quatre han qualificat d’“indecent” la proposta popular de pressupostos i han explicat les actuacions i reivindicacions que han dut i duran a terme, cadascun des del seu àmbit.

 

Així, el portaveu de Compromís al Congrés dels Diputat, Joan Baldoví, ha denunciat que s’hagen previst als pressupostos 126 milions en el transport metropolità de Madrid i res per al de València, Castelló i Alacant o que vagen a invertir-se 329 milions en rodalies a Madrid i solament un milió a València i 300.000 euros a Alacant. “Denunciem l’absoluta manca de criteri a l’hora de dur a cap les inversions i així li ho he fet saber al ministre Montoro, no entenem perquè es castiga a la ciutat de València i tota l’àrea metropolitana”.

Com ha explicat Baldoví, des de Compromís Congrés han fet diverses actuacions i iniciatives parlamentàries en la present legislatura relacionades amb l’infrafinançament que la ciutat de València pateix respecte al seu transport públic.
Així, presentaren una Proposició No de Llei sobre la millora del finançament del transport públic que va ser aprovada en novembre de 2016 amb esmenes.
Feren el 3 d’abril de 2017 una jornada sobre el Transport Públic Col·lectiu a les grans ciutats i la idea és que en un futur Compromís al Congrés presente una PL sobre el Finançament del Transport Públic a nivell Estatal.
I ara, als PGE 2017, han presentat una esmena a l’articulat en forma de disposició addicional per exigir els diners que corresponen als valencians i valencianes i que València reba el tracte que es mereix com a tercera ciutat de l’estat.

De fet, l’àrea Metropolitana de València concentra a més d’un milió i mig
d’habitants, que generen cada dia quasi dos milions de desplaçaments en diferents mitjans de transport. Els serveis de transport públic són diversos, comptant amb transport urbà, principalment el de l’ajuntament de València, autobusos interurbans, metro, tramvia, dependents de l’administració autonòmica i rodalies, de competència estatal. Tots aquests serveis són claus per al desenvolupament quotidià dels ciutadans, i representa una necessitat social i econòmica de primer ordre.

Recentment la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb l’ajuntament de
València i la Federació de Municipis de la Província de València, ha creat l’Autoritat de Transport Metropolità de València, ens que ha de gestionar conjuntament els serveis de transport abans esmentats, millorant la seua coordinació, i obtenint sinèrgies molt profitoses per als ciutadans. S’han seguit els models de les àrees de Barcelona i Madrid, com a exemples a nivell estatal. A més, s’està realitzant un pla de mobilitat d’ampli espectre per a conèixer les necessitats i fortaleses actuals.

La Generalitat Valenciana va sol·licitar formalment al Ministeri competent la inclusió
en els PGE de 2017 d’una partida d’ajudes per a l’Autoritat de Transport Metropolità de València, en complir els requisits que se li havien marcat des del mateix. Malgrat açò no ha sigut inclòs en l’esborrany de PGE, sense que s’haja donat raó alguna per a açò. En canvi si que han aparegut en el mateix ajudes per al Consorci Regional de Transports de Madrid per import de 126 milions d’euros, l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona per import de 108 milions i per a la Comunitat Autònoma de Canàries per import de 25 milions d’euros. A açò caldria afegir que també han rebut subvenciones de capital per import de 13 milions d’euros -per a finançar inversions en infraestructures del transport metropolità-, les ciutats de Sevilla i Màlaga.

Així, la proposta de Compromís al Congrés, per tant, preveu la inclusió en els PGE de 2017 d’una subvenció per a l’Autoritat de Transport Metropolità de València, tal com han rebut altres ciutats, de la quantitat aproximada de 38 milions d’euros, seguint els mateixos estàndards que Barcelona o Madrid. Així com la previsió en els pròxims anys de mantenir la quantitat de la subvenció.
I a més, la inclusió en els PGE de 2017 d’una subvenció de capital per import de
6 milions per a finançar les infraestructures del transport metropolità, com succeeix en altres ciutats d’Espanya.

Per la seua part, el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, en la roda de premsa de hui s’ha encarregat de recordar que els valencians i valencianes “portem més de 15 anys sent maltractats pel que fa al finançament pel govern central” i que els pressupostos d’enguany ja són l’extrem. El dia 6 de juny entraran al senat els pressupostos i tot i que Mulet ja ha avançat la dificultat que hi ha perquè s’hi accepten les seues esmenes, pelearan per aconseguir-ho.

Per la seua part el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, després de lamentar profundament “l’abandó a què ens té sotmesos als valencians i valencianes el govern central pel que fa a infraestructures”, ha volgut remarcar que des de Compromís “no volem entrar en el mercadeig amb el govern de Rajoy sinó aconseguir les coses perquè en tenim dret”.

Finalment, ha intervingut la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, qui ha destacat que en les visites que fa pel territori, parlant amb alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores, han constatat que un dels principals problemes que tenen està relacionat amb el transport intercomarcal, interurbà, per la poca freqüència de pas en alguns casos, la no existència de servei en altres o la manca d’accés a Hospitals Comarcals o altres serveis cabdals.

“Per això –ha afirmat Amigó- l’any 2016, continuant amb la política de col·laboració amb el Consell de la Generalitat, la Diputació de València vam signar un Conveni amb la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori per 1 milió d’euros pel manteniment dels serveis de transport interurbà de les 40 concessions actuals, justament per intentar pal·liar en la mesura del possible l’infrafinançament”.

“Si es confirmen els pèssims pressupostos de l’Estat per 2017 s’aprofundirà en l’infrafinançament i haurem de renovar este conveni, si així ens ho demana la conselleria”.