El Dia Internacional dels Museus que l’ICOM presenta aquest any porta per títol Museos e historias controvertidas. Decir lo indecible en museos. El tema convida a que el museu, gràcies al seu paper mediador i al diàleg entre els seus diferents interlocutors, es convertesca en l’element reconciliador amb els fets i històries traumàtiques del passat.
Des del Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, es vol participar d’aquest dia oferint un programa d’activitats en el qual es pretén reflexionar sobre el paper d’aquestes institucions en la mostra dels conflictes del passat, i valorar la funció que els museus han de tenir com a institucions que narren la història d’unes societats, que conviuen en major o menor mesura amb diferents conflictivitats (culturals, socials, econòmiques, ètniques religioses, etc.).
Què han de comptar els museus en l’actualitat? Han de centrar-se en els aspectes narratius més amables de les societats que tracten i deixar de banda les conflictivitats presents en les mateixes? Han de mostrar, per contra, els conflictes socials construint un passat menys idíl·lic i per tant més real?
Amb l’objectiu de reflexionar sobre aquests aspectes, el Museu Valencià d’Etnologia ha organitzat per al dimecres 17 de maig, a les 19:30 hores, una taula rodona sota el títol Museus i històries controvertides. El que no expliquen els museus, en què intervindran Rafael Company, director del MuVIM; Gil-Manuel Hernández, director del Museu Faller de l’Ajuntament de València; Xavier Martí, director del Museu d’Història de València; José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana; i Francesc Tamarit, director del Museu Valencià d’Etnologia. Tots ells comentaran el paper dels museus en el tractament dels conflictes i problemàtiques socials, la configuració dels missatges de cadascuna de les seues exposicions i la integració en les mateixes d’històries i esdeveniments “problemàtics”, entre d’altres aspectes.
A més, per a la jornada del dijous 18 de maig, a les 19:00 hores, s’ha programat una visita a l’exposició permanent del centre expositiu de la Diputació, en la qual es mostraran alguns aspectes conflictius de la societat tradicional valenciana que no es presenten a la mostra permanent: la propietat de la terra, l’activitat comercial, les relacions familiars, la gestió de l’aigua o el desarrelament social.