Explicar les diferents corrents filosòfiques a través de metàfores visuals. Amb aquest leitmotiv el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, exhibeix Philographics. Breu diccionari filosòfic mural. Una mostra integrada per una eclèctica selecció de 20 cartells en els quals l’artista Genís Carreras explica, a través dels recursos propis del disseny gràfic –la forma, la proporció, el color–, algunes de les grans i més complexes idees del pensament occidental.
Durant l’acte de presentació de la mostra, el director del MuVIM, Rafael Company, ha recordat la condició de «museu de les idees» amb què va ser concebut aquest centre expositiu, pel que ha reconegut que «els temes relatius al pensament i la filosofia sempre seran tractats amb una especial cura en aquest museu». Company ha insistit en que el MuVIM «és afí a la filosofia des del seu naixement, i així continuarà. Ja que entenem que en el nostre compromís amb la societat hem d’aportar un valor afegit pel que fa a la reflexió, l’obligació moral i no contribuir a la vacuïtat», ha assenyalat.
Philographics. Breu diccionari filosòfic muralconvida a un exercici de traducció a format visual de conceptes abstractes i complexos, el que augmenta la seua intel·ligibilitat en portar la idea més enllà de les paraules amb les que habitualment s’expressa. Això no vol dir que l’autor renuncie a la paraula o la relegue –de fet, tots els cartells inclouen la definició escrita del concepte que representen–, sinó que confia en la potencialitat d’altres formes de comprensió basades en la intuïció i l’experiència estètica. Així, amb el llenguatge directe de la imatge, amb formes pures i colors plans, sense escarafalls i amb eloqüència gràfica, els cartells es converteixen en estímuls estètics per al nostre enteniment.
La mostra constitueix una acurada selecció de 20 cartells d’un total de 95 que constitueixen el treball complet que Genís Carreras va desenvolupar durant la seua estada a Londres. «La meua intenció resideix en explicar les diferents corrents filosòfiques fent servir metàfores visuals, en contraposició amb el raciocini que representa el saber filosòfic», ha indicat l’artista. Tot això «a través de propostes gràfiques que es mouen entre la frontera de l’art i el disseny gràfic», amb l’objectiu que «la filosofia torne a resultar funcional per a la gent», ha afirmat Carreras.
«El propòsit d’aquesta exposició és poder arribar al cor dels conceptes filosòfics de forma totalment intuïtiva per aconseguir apropar idees complexes i abstractes al públic mitjançant una proposta interdisciplinària», ha explicat el comissari de la mostra, Marc Borràs. «Aconseguir, en definitiva, que el visitant se senta interpel·lat per l’obra i convidat a endinsar-se en el camp de la filosofia», ha asseverat Borràs.
Un breu diccionari transitable
L’obra seleccionada per ser exposada al museu per Marc Borràs (MuVIM) i Alfonso Moreira (València Pensa), comissaris de la mostra, proposa una agrupació temàtica que, amb l’ajuda d’un breu text explicatiu, relaciona cada concepte amb aquells amb els que té més afinitat o, per contra, manté grans discrepàncies. S’ofereix al visitant un recorregut filosòfic i iniciàtic amb parada a nou estacions representatives d’alguns dels grans dilemes o dubtes insolubles de l’existència humana.
A través d’aquestes famílies conceptuals ( «L’absurd i el no-res», «O tot o res. O una part. O depèn», «Com som i com actuem», «Plaers, passions, bellesa», «Durada i eternitat» , «Les coses o la seua aparença», «La idea i la seua materialització», «En cos i ànima» i «Ignorància o llibertat») es proposa un succint diccionari filosòfic mural que pot ser llegit, mirat i experimentat i que, sobretot, persegueix un objectiu fonamental: obrir un espai de trobada entre alguns dels conceptes i idees claus de la nostra història intel·lectual i el públic que els hauria d’utilitzar.