El Festival Etnomusic 2017, que organitza el Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, rep aquest dijous al multiinstrumentista i compositor valencià Efrén López, especialitzat en músiques antigues i populars del Mediterrani oriental i l’Orient Mitjà. Aquesta suposarà la cinquena sessió del certamen que, novament, està registrant un gran èxit quant a afluència de públic.
Efrén López proposa per a aquesta ocasió una trobada amb tres de les seues col·laboradores més habituals: la compositora grega i virtuosa de la lira de Creta, Kelly Thomà; la polifacètica Miriam Encinas, multiinstrumentista i companya d’Efrén des de fa 15 anys; i la israeliana Meira Segal, versàtil intèrpret d’instruments de vent tradicionals. En un recorregut per formes i maneres del Mediterrani i l’Àsia Central, aquests quatre músics crearan textures sonores ben diverses, gràcies a les infinites combinacions dels seus variats instruments i influències: des de passatges íntims i atmosfèrics fins a denses muralles de so, tot amb un format completament acústic.
Efrén López ha actuat en reconeguts festivals d’arreu d’Europa, el nord d’Àfrica, la Xina, l’Índia i Amèrica, a més de participar en la gravació de més de 60 discs. Ha treballat com a arranjador i productor, i ha impartit cursos sobre composició en música modal en diferents països, així com seminaris dedicats a l’aprenentatge específic de determinats instruments i diversos tallers d’enginyeria de so.
Noves lectures musicals
El Festival Etnomusic constitueix una proposta musical que forma part dels cicles d’activitats culturals que organitza el Museu Valencià d’Etnologia cada any al voltant de la cultura tradicional i la diversitat cultural. El projecte pretén presentar la música tradicional valenciana amb plantejaments moderns i actuals; mostrar propostes musicals de diferents llocs d’Espanya i del món, sempre vinculant el caire tradicional amb noves lectures musicals.
Enguany el festival creix fins els huit concerts gratuïts –tots ells en dijous–, els quals tenen lloc als patis del Centre Museístic La Beneficència, fins el proper 15 de juny.
El festival començà amb Kilema, cantant de Madagascar, qui presentà els ritmes africans. Després actuaren dos músics procedents de diferents demarcacions d’Espanya amb una nova lectura del folk tradicional: Benito Cabrera de Canàries, mestre del timple –instrument típic d’aquestes illes–, qui mostrà el seu treball derecerca dels gèneres més ancestrals del folklore canari i presentà en València el seu disc Espirales; mentre que Davide Salvado, músic autodidacta interpretà peces del seu darrer treball, Lobos, un recopilatori en el que fa un homenatge a les pandereteiras i bailadores majors de les zones rurals de Galícia. La passada setmana el guineà Ramiro Naka posà en escena la música ‘gumbé’.
El proper dijous 1 de juny serà el torn de Mara Aranda. I seguidament Mara i Xiromita Trad Project, els quals seran els encarregats de tancar el festival el 15 de juny.
L’accés als espectacles és totalment gratuït, prèvia recollida d’entrades al Museu Valencià d’Etnologia a partir del dimarts anterior a cada concert. El màxim que es poden retirar són dues localitats per persona. L’horari de recollida de les entrades és de 10:00 a 20:00 hores.