El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha visitat recentment els municipis de Llutxent, Otos i Carrícola, tots ells de la comarca de la Vall d’Albaida, amb l’objectiu de conèixer el seu patrimoni cultural i artístic i estudiar possibles vies de col·laboració amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de València per tal de dinamitzar la seua oferta cultural i turística adreçada a aquests tresors patrimonials.
Xavier Rius ha explicat que aquestes visites «s’emmarquen dintre de l’interés que té aquesta Diputació per tal de conèixer els diferents projectes culturals que desenvolupen cadascun dels municipis de la demarcació de València i, en la mesura de les nostres possibilitats, poder contribuir a la seua recuperació i difusió», ha apuntat el diputat.
En concret, Xavier Rius ha visitat el Monestir del Corpus Christi i l’Ermita de la localitat de Llutxent, ambdós immobles propietat de la corporació provincial, acompanyat pel secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, i l’alcalde de Llutxent, Pep Estornell.
Durant la visita, el responsable de l’Àrea de Cultura va observar el patrimoni d’aquest monestir, que té el seu origen en una ermita que data de l’any 1355, i on des de fa dècades s’inverteixen recursos provincials en la seua recuperació. Així mateix, l’Ermita de Llutxent constitueix un dels edificis més emblemàtics d’aquest municipi, amb un especial simbolisme per a la corporació provincial, ja que va estar residència del sacerdot, professor i escriptor Alfons Roig.
Entre les propostes que s’estudiaran per a revaloritzar aquests espais com a referents culturals es troba la possibilitat de poder albergar algunes de les activitats organitzades per part del Consorci de Museus, com també de la mateixa Diputació de València.
Les visites han estat realitzades en dos dies.Posteriorment Xavier Rius va tenir ocasió de realitzar la ruta escultòrica Biodivers de Carrícola, en companyia de l’alcaldessa d’aquesta localitat, Susana Cháfer, i el primer tinent d’alcaldia, Esteban Cháfer. Aquesta menuda localitat rural, ubicada a l’ombria del Benicadell, s’ha convertit en un municipi amb un atractiu turístic de primer ordre gràcies a una de les seues principals senyes d’identitat: setanta escultures i intervencions artístiques biodegradables que conviden a recórrer el seu terme i a gaudir del seu patrimoni, en un inspirador exemple de fusió entre art i natura en el qual també estudia col·laborar la Diputació de València.
Finalment, el diputat s’ha desplaçat fins a la localitat d’Otos on, juntament amb l’alcalde d’aquest municipi, Mario Mira, la regidora d’Educació i Cultura, Inés Alfonso, i el regidor i ideòleg de la ruta de les escultures dels rellotges de sol, Joan Olivares, va tenir l’ocasió d’endinsar-se en les particularitats d’aquest projecte farcit de significat i on es fusiona l’art i la funcionalitat.
Aquest municipi de menys de mig miler d’habitants és la localitat europea amb un major nombre de rellotges de sol. Compta amb més de tres desenes repartits entre els diferents carrers, places i elements arquitectònics de la localitat, aportats per artistes de gran rellevància, com ara Andreu Alfaro, Artur Heras, Toni Miró, Rafael Amorós, Manolo Boix, Rafael Armengol o Arcadi Blasco, entre d’altres, que han convertit aquest municipi en un referent del passeig cultural.
Xavier Rius va traslladar durant la seua visita a Otos el compromís de la Diputació de València en estudiar fórmules de col·laboració entre el Consistori i la mateixa corporació provincial per tal de contribuir a la difusió d’aquest atractiu cultural, patrimonial i turístic.