L’Àrea de Modernització i Desenvolupament de l’Administració Electrònica de la Diputació de València ha introduït modificacions en el projecte inicial de Sona la Dipu, València Província Wifi, orientat a millorar l’accés dels municipis a la societat de la informació i a l’administració electrònica, «amb el propòsit d’incrementar l’ample de banda de que disposen els Ajuntaments i els telecentres de la demarcació de València, a més d’afavorir la connexió sense fils per part de la ciutadania», ha explicat el diputat Ivan Martí.
En concret, un dels canvis introduïts en aquest projecte que persegueix la cohesió tecnològica i avançar cap a l’eliminació de la bretxa digital, ha estat l’increment de l’ample de banda a la seu dels Ajuntaments. «Les solucions de mercat sobrepassen amplament la velocitat oferida inicialment –2Mbps de baixada i 2Mbps de pujada–, mentre que les necessitats dels ajuntaments, orientades a prestar els seus serveis a través de l’administració electrònica, s’han incrementat exponencialment», ha indicat el responsable de l’Àrea de Modernització i Desenvolupament de l’Administració Electrònica. En conseqüència, la velocitat havia quedat obsoleta, motiu pel qual s’ha evolucionat a un ample de banda de 8Mbps de baixada, mantenint-se els 2Mbps de pujada. «Aquesta circumstància permet que els Ajuntaments puguen plantejar-se fer ús d’aquesta línia de dades com a principal, prescindint així de la contractació de serveis a operadors de telecomunicacions», ha destacat Ivan Martí.
El diputat també ha incidit en que aquestes modificacions «persegueixen adequar el servei als requeriments d’administració electrònica que actualment reclamen els Ajuntaments». Martí ha explicat que els consistoris «ens traslladaven la necessitat d’ampliar l’ample de banda dels punts de connexió, a més de poder independitzar el tràfic i l’ample de banda». Dos objectius que «s’han aconseguit amb aquestes últimes modificacions introduïdes», ha asseverat el diputat.
Ivan Martí ha posat èmfasi en que l’increment de l’ample de banda fins els 8Mbps de baixada i els 2Mbps de pujada «millora la seguretat i la qualitat del servei, tant en la seu del telecentre com de l’Ajuntament». Amb aquesta evolució «també es persegueix un estalvi en costos per als consistoris, ja que molts d’aquests estaven estudiant la contractació d’una línia de comunicacions per als telecentres a través d’un operador de mercat», ha apuntat Martí.
Així mateix, un altre dels canvis introduïts afecta a l’increment de l’ample de banda als telecentres de la demarcació de València. Inicialment, la velocitat que s’oferia per a aquest tipus de serveis era de 2Mbps de baixada i 200kbps de pujada, compartint a més l’ample de banda amb la seu de l’Ajuntament. Actualment ja és possible diversificar aquesta línia de comunicació.
Connexió ciutadana
En última instància, una altra de les novetats introduïdes al projecte Sona la Dipu, València Província Wifi pretén fomentar l’ús del wifi públic ciutadà. En el contracte original, la instal·lació de punts d’accés sense fils estava pensada per a donar connectivitat als funcionaris en mobilitat a través de la tecnologia Wimax, i no contemplava l’eixida d’Internet.
En canvi, actualment els ajuntaments acrediten la necessitat d’oferir un servei de connectivitat wifi per a la ciutadania en modalitat gratuïta. És per això, la Diputació de València ha negociat amb l’adjudicatari oferir aquest servei a la ciutadania, complint en tot moment amb la legalitat vigent i les corresponents limitacions de velocitat aplicables a aquest servei.