L’Ajuntament de Xiva ha procedit a la renovació i adquisició de nova maquinària per a la conservació i manteniment de les seues vies i camins rurals a través d’una dotació econòmica de 138.094 euros corresponent al Pla de Camins i Vials de la Diputació de València. En aquest sentit, l’adquisició de retroexcavadores, aplanadores o tractors amb trailla per tal d’arreglar els camins és un dels punts bàsics que inclou el pla, al costat de la pavimentació de camins i vies de titularitat municipal i el reasfaltat de vies públiques urbanes.
La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha visitat recentment aquesta localitat de la Foia de Bunyol per a conèixer de primera mà les inversions realitzades amb els fons aportats per part de de la corporació provincial, i ha explicat que «antigament aquest programa permetia destinar els recursos disponibles exclusivament a l’asfaltat de camins i vies rurals. En canvi, des del nou equip de govern de la Diputació de València vàrem pensar que resultava important no solament poder escometre l’asfaltat dels camins, sinó també poder optar a l’adquisició de maquinària per al seu manteniment, tal i com han fet al municipi de Xiva», ha indicat.
Maria Josep Amigó ha destacat que aquesta localitat «disposa d’un terme municipal molt ampli, de més de 300 kilòmetres, amb un gran nombre de camins rurals que requereixen estar en òptimes condicions perquè l’agricultura i els agricultors constitueixen una base molt important de l’economia local», ha asseverat.
En concret, el consistori de Xiva ha adquirit una desbrossadora, una motoserra, una retropala de cartepillar, un tractor i un tripuntal davanter. Tots ells estris necessaris per a la conservació dels camins del seu terme municipal.
Autonomia municipal
Com en la resta de plans engegats des de que es va iniciar la present legislatura, el nou encuny de la Diputació de València posa en valor l’autonomia dels alcaldes i alcaldesses a l’hora d’invertir les ajudes de la Corporació provincial. «El Pla de Camins i Vials està concebut amb el mateix esperit que la resta de programes i actuacions de la Diputació, respectant l’autonomia dels equips de govern municipals a l’hora de determinar en què necessiten invertir les ajudes», ha explicat Maria Josep Amigó.
En la línia de la gestió responsable de l’equip de govern provincial, el repartiment dels fons d’aquest programa està basat «en criteris objectius i transparents que busquen posar fi al clientelisme», ha destacat la vicepresidenta.
En el cas del Pla de Camins i Vials (PCV), des de la Diputació de València s’ha apostat per quatre variables, més enllà del criteri poblacional que ara ocupa solament un 25% a l’hora de determinar l’assignació per a cadascun dels municipis. A més del cens poblacional, els ajuntaments de menys de 50.000 habitants reben una part lineal fixa que constitueix un 35% de la subvenció, en la qual s’introdueixen dos criteris fonamentals que permeten percebre un major volum de diners a aquells municipis que disposen d’un major nombre de camins rurals. D’una banda, la superfície del terme, i d’altra, la longitud dels camins.