Els ports de la Chirivilla, l’Oronet i el Garbí són grans clàssics del ciclisme a València, destinació cada cap de setmana de milers de ciclistes aficionats que senten passió pel segon esport més practicat en la província, solament per darrere del futbol. Des d’aquest dijous, aquests cims es converteixen en patrimoni universal gràcies al senyal televisiu que arriba a prop de 200 països amb la retransmissió de la Vuelta.
És un dels motius pels quals la Diputació de València ve apostant decididament per l’esdeveniment esportiu, “un gran espectacle que mostra a la gent els valors de l’esforç i el treball en equip amb els quals ens sentim identificats en la Diputació”, ha assenyalat la titular d’Esports, Isabel García, que ha presenciat el final d’etapa a Sagunt al costat dels també diputats Pilar Moncho, Bartolomé Nofuentes, Josep Bort, Voro Femenía i Mamen Peris.
García, cap del departament que ha participat, al costat del Patronat de Turisme provincial, en la inversió per a portar un any més la carrera a terres valencianes, ha destacat “la grandesa d’un esport participatiu i molt exigent que es practica a totes les edats i que aposta per la igualtat, com s’està veient cada vegada més amb la presència de dones ciclistes en les nostres carreteres i l’organització de proves de féminas com la Volta a València, que enguany ha celebrat la seua segona edició amb un centenar de corredores”.
La diputada ha destacat el nivell de la Vuelta, amb “els millors corredors del moment” i ha assegurat que la ronda espanyola forma part de “la Champions del ciclisme”, si bé ha afegit que des de la Diputació no solament es recolzen aquest tipus d’esdeveniments d’elit, sinó també la base de “un dels esports que més practiquen els valencians”.
Molt més que esport
La Vuelta a Espanya, que al llarg de tres setmanes acapara l’atenció dels mitjans i espais esportius, és molt més que esport, una idea que sosté el propi director de la Vuelta, Javier Guillén, qui no es cansa de repetir que un dels seus objectius és el de vertebrar el territori. Per a açò, cerquen recorreguts que no solament garantisquen l’emoció de la competició, sinó també un encant paisatgístic que situe als municipis, en aquest cas els valencians, en el mapa turístic.
En aquest sentit, la diputada de Turisme, Pilar Moncho, ha destacat el compromís de la Diputació i del seu Patronat de Turisme amb les comarques valencianes, “també a l’hora de fomentar la seua projecció i promoció públiques amb la celebració de grans esdeveniments com la Vuelta a Espanya, que possibilita que milers de persones descobrisquen sobre el terreny i també des de les seues cases, a través de la seua retransmissió per televisió, el territori valencià, a més de les seues múltiples possibilitats turístiques, unides en moltes ocasions també a les esportives”.
“València Turisme ha volgut estar un any més amb la Vuelta, ja que és una via excepcional per a mostrar el paisatge que som i atraure l’atenció dels seguidors d’esta gran cita esportiva cap a l’àmbit valencià, just en una de les millors èpoques de l’any”, ha agregat la responsable del Patronat de Turisme de València.
L’etapa, la sisena de la present edició de la ronda ciclista, la ha guanyat el corredor polonés del Lotto Tomasz Marczynski, al que van lliurar el trofeu com a vencedor les diputades d’Esports i Turisme, al costat de l’amfitrió de la jornada, l’alcalde de Sagunt Quico Fernández. Marczynski es va imposar en un sprint a tres als altres dos supervivents d’una larguísima escapada de 190 quilòmetres, l’espanyol Enric Mas i el també polonés Pawel Poljanski.
En qüestió d’hores, la caravana de la Vuelta estarà a Llíria per a prendre l’eixida de la setena etapa rumb a Cuenca. Allí estarà el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, qui serà protagonista de l’eixida neutralitzada pels carrers de la capital edetana al costat del director de la Volta i l’alcalde de Llíria, Manuel Civera.