Prop de dos centenars de tècnics municipals –entre informàtics, secretaris i interventors– han participat aquest divendres en la segona sessió de les jornades Connecta València, celebrada al Centre Cultural de la Beneficència, amb la intenció de conèixer els serveis i potencialitats del conjunt de projectes engegats per la Corporació provincial en matèria de noves tecnologies, les quals resulten essencials per al futur dels ajuntaments i la seua interacció amb la ciutadania.
El diputat de Modernització, Ivan Martí, ha destacat «l’elevat interés i l’òptima acollida d’aquestes jornades», en les quals «hem pogut conèixer en profunditat les possibilitats operatives de les diferents aplicacions, a més de comprovar quina és l’opinió que en tenen els tècnics sobre cadascun dels serveis electrònics, donat que aquests són els encarregats de gestionar aquestes eines a diari», ha subratllat Ivan Martí.
Entre aquests projectes, se n’ha parlat de la plataforma de serveis ‘smart cities’; de l’App Portals Municipals; així com dels serveis avançats de connectivitat per mitjà d’una Xarxa Sense Fil Provincial de comunicacions (wifi), entre d’altres. I, de forma molt especial, de la plataforma d’administració electrònica i-Pobles, destinada a municipis amb un cens inferior als 20.000 habitants, entitats menors i mancomunitats. Una eina completa, amb tots els mòduls, «que permetrà tractar tota la informació de forma electrònica, reduir l’ús del paper, i sobretot, aconseguir una administració més transparent i pròxima a la ciutadania», ha indicat el diputat.
El responsable de l’Àrea de Modernització i Desenvolupament de l’Administració Electrònica s’ha mostrat «especialment satisfet» pel fet que «ja en són 72 els consistoris que s’han adherit a la plataforma i confiem que en siguen molts més al llarg de les properes setmanes», ha remarcat.
El proper pas per a la implantació de la plataforma i-Pobles als ajuntaments de les comarques valencianes consistirà «en el disseny d’un pla d’implantació per poder testejar el funcionament de la plataforma, tant en localitats grans com en menudes, seguint amb l’esperit col·laboratiu i cooperatiu que apliquem a totes les nostres iniciatives», ha detallat el diputat.
Per fer ús d’aquesta plataforma únicament es requereix disposar de navegador amb accés a Internet i un certificat electrònic, sense necessitat d’instal·lar cap altre complement als equips informàtics. Els seus mòduls permeten des del registre d’entrades i eixides –presencial i telemàtic–; la compulsa electrònica; digitalització de la informació; consultar l’estat de qualsevol tràmit o expedient; l’arxiu de documents; seu electrònica; pagament telemàtic; o notificacions electròniques, entre d’altres. «Un seguit de serveis amb els quals aconseguim millorar la comunicació i la transparència de les administracions cap a la ciutadania», ha conclòs Ivan Martí.