El Museu de Prehistòria de València, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, ha organitzat una àmplia varietat d’activitats al voltant del Dia Internacional de La Dona que conviden a reflexionar sobre el paper de les dones en diferents èpoques.
La Biblioteca infantil del Museu dedicarà el protagonisme d’aquest mes a la dona. Tots els diumenges, la sala de descans de la primera planta del museu acollirà de 10 a 14 hores el següent cicle d’activitats d’animació lectora: “Hera, Afrodita, Pandora, Helena… més enllà del mite: dones”, el dia 4; “La dama ibèrica, molt més que un pentinat, una dona”, el dia 11; “Ni patrícies, ni plebees, ni esclaves: només dones”, el dia 25.
El Museu de Prehistòria durà a terme també dues accions vinculades a la dona i les noves tecnologies amb el títol “Dones i arqueologia”. La primera d’aquestes activitats és una jornada d’edició a la Viquipèdia amb l’objectiu d’incorporar i millorar la presència de biografies de dones dedicades a aquesta ciència, així com dels jaciments que elles investiguen. Es tracta d’una col·laboració que es realitza per segon any consecutiu en la que participen la Biblioteca, el Museo Arqueológico Nacional, la Universitat de València, Wikimedia España i Animal Wikimedia.
El “vikiprojecte” d’enguany tindrà lloc a Madrid i València, i en el cas valencià es celebrarà a la Biblioteca del Museu de Prehistòria de València el dimarts 6 de març de 10 a 14 hores. Qualsevol persona interessada en posar a l’abast de tothom estos continguts podrà participar inscrivint-se a la web www.wikimedia.es/arqueologas i podrà portar el seu ordinador o utilitzar algun dels que hi haurà disponibles per a realitzar l’activitat.
La segona iniciativa de “Dones i arqueologia” és un vídeo de curta durada elaborat a partir de fotografies de distints arxius fotogràfics que han elaborat conjuntament el Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga, la Unitat d’Igualtat i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València amb el suport del Museu de Prehistòria.
L’objectiu d’aquest vídeo és millorar la visibilitat de les dones arqueòlogues i, alhora, promoure un debat i reflexió sobre el tema a les xarxes socials. El centre utilitzarà els seus comptes de Twitter @muprevalencia– i Facebook –https://www.facebook.com/mupreva/–.
Activitats per al dia 8 en el Museu de Prehistòria
Les visites programades per al 8 de març pararan una atenció especial a la visibilitat de les dones en la Prehistòria i en el món antic amb l’activitat “Jo Jane, tu Tarzan” que ha preparat la Unitat de Difusió Didàctica i Exposicions del Museu.
L’objectiu és que els visitants se n’adonen de com utilitzen els seus esquemes mentals per a interpretar el passat i que coneguen alguns objectes destacats de la nostra prehistòria, del Paleolític, del Neolític i l’Edat del Bronze, així com la forma de vida dels grups humans que empraren eixos objectes.
D’altra banda, el projecte Relectures, del que forma part el Museu de la Prehistòria i altres cinc museus valencians, dóna una mirada diferent per contribuir a fomentar la igualtat de gènere front a la diversitat.