Aquest dimecres, 7 de març, a les 18:30 hores, el Col·legi Major Rector Peset acollirà una nova cita del cicle Els Debats del Magnànim amb Remedios Zafra, la influent guanyadora del Premio Anagrama de Ensayo per El entusiasmo. Precariedad y trabajo creativo en la era digital. Al voltant d’aquesta idea que Zafra desenvolupa al llarg del seu llibre versarà aquest debat organitzat per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, que durà per títol: Exprimiendo el entusiasmo. Cultura, explotación y género. La gestora cultural valenciana Maite Ibáñez serà l’encarregada d’exercir com a presentadora i moderadora del posterior debat. L’entrada serà lliure i gratuïta.
Exprimiendo el entusiasmo. Cultura, explotación y géneropretén ser un debat que aborde com la precarietat laboral s’ha convertit en la norma en el món actual, marcat per l’agenda neoliberal i dominat per les noves tecnologies i la híperconnectivitat de l’era d’Internet. El desenvolupament professional i l’experiència vital dels treballadors i treballadores de l’àmbit cultural, acadèmic i creatiu està marcat per la precarietat, així com per l’única resposta possible que ofereix el sistema davant aquest problema: la vocació, la motivació i l’entusiasme.
La vulnerabilitat d’aquests professionals s’observa en la inestabilitat permanent, la desesperada cerca de beques, ajudes i visibilitat, i la inquietant incertesa de futur. Aquesta realitat en què es mouen becaris, interins, autònoms, col·laboradors, investigadors i figures diverses en la gestió cultural es encara més visible i opressora en les dones. Zafra analitza el fenomen de la feminització dels treballs creatius i culturals (quasi sempre precaritzats) i explora possibles vies alternatives i de resistència al model dominant.
Els Debats del Magnànimpretenen, a través de l’experiència, el compromís i la figura de Remedios Zafra, donar veu a tota una generació que sofreix la realitat diària, silenciada i silenciosa, de la corrosiva precarietat.
Remedios Zafra (Zuheros, Córdoba, 1973) és escriptora i professora de la Universidad de Sevilla. És autora, entre altres llibres, de Netianas. N(h)acer mujer en internet; Un cuarto propio conectado. (Ciber)espacio y (auto)gestión del yo; #Despacio; (h)adas. Mujeres que crean, programan, prosumen, teclean; Ojos y Capital; i Los que miran. La seua obra assagista ha estat traduïda al italià i a l’anglès i ha aconseguit importants reconeixements.