L’elaboració del nou Pla de Desenvolupament Agrari de l’Horta (PDA) ha iniciat al municipi de Meliana el procés de participació i consulta ciutadana previ a la seua redacció. La primera reunió amb representants tècnics municipals i d’associacions del sector s’ha realitzat a la localitat de L’Horta Nord i ha estat presentada per Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació i una de les impulsores de la nova legislació de l’Horta valenciana, i per la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián.
Amb aquest pla de participació pública i ciutadana en el que la Diputació col·labora, el Pla de Desenvolupament Agrari de l’Horta, que deriva de la nova Llei de L’Horta aprovada recentment a les Corts Valencianes, enceta el seu camí cap a la revitalització social i econòmica de l’Horta. Les reunions publiques tenen com objectiu recollir les idees dels diferents actors implicats per tal donar continuïtat a la nova legislació i elaborar un pla de viabilitat d’aquest espai singular.
La vicepresidenta de la Diputació ha afirmat que “el que volíem era escoltar a qui de veritat entenia els problemes de la terra, i això passava per escoltar els nostres llauradors i llauradores, sempre de la mà dels nostres ajuntaments, de les nostres alcaldesses i alcaldes, i dels tècnics municipals, que com els hem dit, han de ser els canalitzadors d’eixes inquietuds dels Consells Agraris municipals, on està tot el món agrari de cada un dels municipis”.
Maria Josep Amigó, ha explicat també que “tinc ben clar que per moltes lleis que fem, el document clau i principal és el Pla de Desenvolupament Agrari, perquè tots i totes sabem que l’Horta tinga futur depèn de que siga rendible. Que llauradors i llauradores puguen viure dignament del seu treball, amb preus dignes i amb beneficis dignes. Eixe és el nostre repte i eixe és també el repte que el pacte del Botànic va assumir com a propi. Per això col·laborem una vegada més distintes administracions, la Diputació, la Conselleria i els ajuntaments, en un mateix objectiu”.
La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, ha assenyalat per la seua banda que “hem volgut, amb aquest desenvolupament del Pla Agrari, anar als pobles, a l’Horta, per posar-nos en contacte amb els ajuntaments, els tècnics i la societat civil per fer este Pla realment participat i conegut. És molt important explicar tot el procés i com es pot participar, millorar i ajudar-nos a prioritzar totes les accions que ja estan arreplegades però que necessiten també una priorització, una comprensió, i l’aportació de noves propostes”.
L’alcalde Josep Riera ha indicat també que aquest procés participatiu que s’ha iniciat a Meliana “té com objectiu principal buscar els camins o mecanismes per a fer viable l’Horta de cara al futur com a espai econòmic o com a espai agrari, i també com a espai ambiental”. “Meliana, que es troba al mig de l’Horta i en una de les zones millor conservades, és un bon punt d’encontre on poder iniciar aquestes reunions”, ha afegit Riera.