El 9 d’abril es va inaugurar la primera exposició de “Absències i Distàncies”, de Gustavo Germano, al municipi de Potries. Després arribarien intervencions als pobles de Beniarjó, Olocau, Marines i Chelva.

A proposta de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, l’artista Gustavo Germano juntament amb Alfons Cervera, escriptor i activista en Drets Humans, ha produït cinc obres de carrer, en les quals s’aborden aspectes de la Memòria històrica i es convida a la participació d’un debat sobre les conseqüències i els límits de la repressió quan les democràcies defalleixen.

Amb imatges de gran format de persones afectades per les desaparicions en temps de les dictadures de països com Brasil, Argentina i Uruguai, l’artista Gustavo Germano aborda un incòmode acte de reivindicació dels desapareguts. Les imatges arrepleguen moments escollits de les seues vides, dins del marc familiar: són les que ells anomena “absències”.

Per altra banda, les “distàncies” són relats construïts a partir d’aquelles històries personals dels que per motius ideològics hagueren d’emigrar a altres països. Totes dues, absències i distàncies, ajuden a estructurar un relat colpidor sobre la deriva dels sistemes autoritaris.

Per al diputat de Cultura, Xavier Rius l’experiència ha estat molt enriquidora, ja que “ha permés establir un diàleg engrescador entre l’autor i la ciutadania, a més de repensar els diversos tipus de despoblaments que hem patit en moltes poblacions: el ‘moral’, o propi de temps de conflictes; el ‘físic’, aquell que s’ha produït arran del conflicte, fruit de la repressió de la guerra i la postguerra, però també l’actual, el socioeconòmic, propis dels actuals temps d’incertesa econòmica.

 

Les manifestacions dels responsables de cada Ajuntament

El programa “Cultura als pobles” presenta diversos projectes orientats a descentralitzar la cultura i fer-la més accessible, fonamentalment per als pobles amb menor població i recursos. Altres accions en aquesta línia són projectes com “Les Arts Volants”, que permeten dur en estiu representacions itinerants d’òpera, o els concerts dels finalistes del premi Iturbi de piano, que enguany visitaran fins a sis localitats en el mes de setembre.

En relació al projecte artístic de “Absències i distàncies”, l’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, ha manifestat sobre la seua participació en aquesta exposició que, “en l’any de la nostra capitalitat cultural, ha sigut fantàstic comptar amb la col·laboració de la Diputació i de Gustavo Germano. En principi la gent mostrava sorpresa en veure aquestes fotografies de gran format penjades pels carrers, però quan la gent s’atura i llig els textos que les acompañen, queden ben impressionats.” També, “és un encert donar espenta a la memòria dels pobles. Si aconseguim promoure una reflexió col·lectiva al voltant de les desaparicions, o fins i tot, respecte als desapareguts que tinguérem al mateix poble, estem sembrant una gran llavor de pau de cara al futur”, ha afegit la primera edil de Potries.

Per la seua banda, el regidor de Cultura de Beniarjó, Joan Francesc Simó, ha afirmat que “l’exposició ha tingut molt bona acceptació i és molt interessant que estiga al carrer, perquè la gent la veu i torna a veure-la repetides perquè genera debat”. Simó ha subratllat que l’exposició ha servit també perquè els escolars del poble tracten el tema dels desapareguts en les seues aules.

També, l’alcalde d’Olocau Antonio Ropero, ha manifestat que l’experiència ha sigut molt bona a banda de la qualitat de l’obra perquè ens fa pensar on estem, d’on venim i on anem. Segons Ropero, “ja són més de 3.000 persones les que han visitat l’exposició i desitgem que el diputat de Cultura, Xavier Rius continue duguent a Olocau propostes tan interessants”.

Per a l’alcaldessa de Marines, Lola Celda, la mostra ha sigut molt interessant i didàctica. Els veïns continuen anant a visitar-la i estem preparant visites escolars perquè creiem que la memòria històrica és també memòria democràtica i conéixer-la és garantia d’un futur d’estabilitat i pau.” La mostra, malgrat la duresa dels conceptes “és molt respectuosa amb tots i ens ha fet reflexionar”.

Finalment, l’alcalde de Chelva, David Cañigueral, ha valorat la bona acollida de la mostra, a la vegada que ha destacat com molt interessant la presentació inaugural que feren Gustavo Germano i Alfons Cervera.

El primer regidor de Chelva ha manifestat que “és una ruta molt entretinguda. Quan la gent se’n va cap a casa es paren a vore-la i tenen ganes d’anar als altres pobles a vorer la resta de fotografies”. Valorem molt la cura en que s’ha tractat un tema tan delicat, i a més, el aspecto formal està molt ben resolt gràficament i tècnicament.