El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha oferit este matí una roda de premsa a La Nau amb el vicerector de Cultura i Esports, Antonio Ariño i la directora d’Escena Erasmus, Anna Marí.

 

Tant Rius com Ariño han mostrat la satisfacció per la col·laboració entre ambdues administracions que possibilita que les representacions que naixen a la Universitat amb els estudiants que vénen a fer el seu curs d’Erasmus a València puga ser vista per molta més gent del territori valencià.

 

Xavier Rius ha destacat que “aquest projecte treballa en unir persones de diferents cultures, diferents nacionalitats, de diferents formes de pensar i viure; ens fan detectar i visualitzar que som molt més pareguts que les diferències que alguns ens volen imposar”.

 

El diputat de Cultura ha incidit que “encara que enguany s’acaba la trilogía d’obres socials que hem enllestit als darrers tres anys, continuarem donant suport al programa, entre altres motius, per la forta col·laboració que mantenim i mantindrem amb la Universitat. Perquè les antigues guerres entre administracions ens debiliten i finalment, el públic objectiu de les administracions és la ciutadania. És necessari mantener la complicitat entre tots els treballem en el servei públic a la ciutadania per tal de multiplicar el rèdit social de les nostres accions”.

 

Per altra banda, Rius ha agraït la presència de les alcaldesses d’Alaquas, Bonrepòs i Mirambell, i els regidors d’Almoines, Salem i Carrícola, que rebran la gira d’Escena Erasmus al llarg de les properes setmanes.

 

A ells s’ha dirigit per agrair la gran acollida dels municipis. Segons Rius, “cada any tenim més complicat per a triar, perquè si inicialment el nombre de peticions era menut ara és molt elevat. Ens veiem obligats a constrastar les peticions que arriben a cultura per tal de ser el més equànims possibles”.

 

La gira 2018

 

L’espectacle d’enguany visitarà Alaquàs, Bonrepòs i Mirambell, Xella, Alcúdia de Crespins, Almoines, Yatova, Salem, Benifaió, Caudete de las Fuentes, Carrícola, i les seus universitàries d’Ontinyent, Gandia i València.

 

Xavier Rius ha manifestat que “entre les tres últimes edicions haurem arribat a 40 municipis i esta és una forma de fomentar que la cultura arribe als pobles i que no es centralice a dos o tres municipis que fan de pol d’atracció. Hi ha una altra cultura per la qual aposta la Diputació amb la Universitat i els estudiants, que a més a més fan una meravella”.

 

El vicerector de Cultura i Esports, Antonio Ariño, ha destacat que “els estudiants participen en una experiència teatral que enguany incorpora refugiats per parlar sobre Europa i reflexionar sobre el nostre continent, sobre un espai d’art i de cultura però també de convivència i ciutadania”.

 

No es tracta de futbol

 

La gran final és un espectacle interpretat per 16 actors i actrius d’11 nacionalitats diferents (Polònia, Alemanya, Camerun, Gàmbia, Itàlia, Síria, Eslovàquia, França, Suïssa, Colòmbia i Espanya), que demostraran sobre l’escenari que és possible treballar junts i superar les diferències. Segons ha explicat Anna Marí “La gran final”, que tanca la trilogia d’espectacles sobre les migracions que Escena Erasmus va començar amb El circ de la frontera (2016) i va continuar amb La fira invisible (2017), és un espectacle en clau de comèdia ambientat en 2038. La selecció de futbol europea participa per primera vegada en la gran final d’un Mundial. Amb aquest teló de fons, Escena Erasmus imagina la UE que haurem estat capaços de crear.

 

La incorporació de persones refugiades a l’espectacle ha estat possible gràcies al fet que Escena Erasmus, a través de la Fundació General de la Universitat, ha estat distingit en l’última convocatòria d’ajudes del Programa Erasmus de la Unió Europea. Aquesta mateixa acció d’incorporar refugiats en els espectacles es traslladarà als grups Escena Erasmus de les universitats de Pàdua (Itàlia) i  Marburg (Alemanya) coordinades des de la Universitat de València. Per a la selecció dels quatre actors refugiats d’aquest muntatge, Escena Erasmus ha signat un conveni de col·laboració amb la seu de CEAR-PV (la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat-País Valencià).