El pròxim dia 2 de juny, el Museu de Prehistòria de la Diputació de València i l’ajuntament d’Olocau celebren el 40 aniversari de l’inici del projecte de recerca que ha convertit al jaciment del Puntal dels Llops en un referent de la cultura ibèrica i del turisme arqueològic en terres valencianes.
La jornada «40 anys d’arqueologia al Puntal dels Llops» serà un homenatge a les investigadores i investigadors que van fer possible el projecte i a la vila d’Olocau, que els va acollir durant anys. Amb la seua labor han convertit al jaciment en un recurs cultural de primer ordre, amb un servei de visites guiades, una col·lecció museogràfica i constants activitats culturals. A més, i atès que l’adreça del projecte sempre va estar en mans de Consuelo Mata, professora de la Universitat de València, i Helena Bonet, directora del Museu de Prehistòria, l’esdeveniment pretén posar en valor el paper de les dones en la història de l’arqueologia valenciana.
El dia 2 de juny tindrà lloc a les 10:00 una visita, molt especial, guiada al jaciment, ja que estarà a càrrec de les directores de les excavacions. Per a assistir és necessària la preinscripció a través del correu electrònic [email protected]. A les 13:00 s’inaugurarà a la Casa de la Senyoria l’exposició fotogràfica «El Puntal dels Llops i Olocau en els anys 70 i 80»; a les 18:00 Teresa Xapa, catedràtica de Prehistòria de la Universitat Complutense de Madrid, impartirà la conferència «El Puntal dels Llops i la cultura ibera», i a les 19:00 tindrà lloc una taula redona sobre els 40 anys d’arqueologia del jaciment.
La jornada del dissabte 2 de juny, s’ha programat com a marc a la Iberfesta Olocau 2018, que tindrà lloc el següent cap de setmana, els dies 9 i 10 de juny, amb una completa oferta d’activitats lúdiques i culturals, tals com la Ruta de la Tapa Ibera, la Fireta dels Ibers, recreacions històriques i tallers didàctics.
Excavació, consolidació, restauració i museïtzació
Va ser en el mes d’agost de 1978 quan es va iniciar la primera actuació arqueològica reglada de la mà del Servei d’Investigació Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València en el jaciment. L’èxit d’aquesta curta primera campanya va motivar la seua continuació al llarg de set campanyes d’excavació (1979-1985), en les quals es van traure a la llum les restes d’un xicotet fortí defensiu del territori edetà en un excel·lent estat de conservació, l’estudi de la qual ho va convertir prompte en una fita en la recerca arqueològica valenciana.
Als treballs d’excavació van seguir els de consolidació i restauració de cara al seu ús públic. El 1988 es va dur a terme una intervenció de posada en valor finançada per la Generalitat, que va ser la primera en un jaciment arqueològic en territori valencià. L’última actuació, en 2017, va ser una aposta avantguardista de museïtzació de la seua estructura més destacada: la torre. Avui el Puntal dels Llops forma part de la Ruta dels Ibers a València i rep milers de visitants a l’any.