Potries ha inaugurat hui les ‘Jornades d’Hortes Històriques Valencianes: Patrimoni viu de la Humanitat’ amb la participació de la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigo; l’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; el director del Centre Internacional de Gandia de la UV, J. Emili Aura; i el president del Tribunal de les Aigües, José Font, entre altres experts i acadèmics.
Les hortes històriques valencianes constitueixen un patrimoni amb un valor natural i cultural excepcional, i aquesta realitat, així com el seu futur i els problemes als que s’enfronta, seran el centre d’aquestes jornades. El programa té una durada de 20 hores repartides entre els dies 15 i 16 de juny i està pensat per a ser un fòrum obert de reflexió, debat, investigació i difusió del patrimoni cultural i natural de les hortes històriques de la Comunitat Valenciana, així com també la sensibilització de la ciutadania sobre els seus valors, la identificació dels riscs que amenacen la seua supervivència, i la recerca consensuada de solucions per garantir la seua transmissió a les futures generacions.
Un patrimoni necessari per a la nostra història
La vicepresidenta ha volgut destacar “la importància per a la nostra història, per a la història del nostre País, del sistema de reg, de les nostres sèquies i del treball que els llauradors i les llauradores han vingut fent al llarg de tots aquests anys”.
Maria Josep Amigó ha afegit que “des de la Diputació es treballa per tal de dignificar el treball dels llauradors i les llauradores, per a aconseguir que l’horta siga futur, per a protegir el paisatge”, pel que “jornades com aquestes són fonamentals per a plantejar-se el passat, present i futur de l’horta del nostre País”.
Conservació i valorització del patrimoni relacionat amb l’horta
Les ‘Jornades d’Hortes Històriques Valencianes: Patrimoni viu de la Humanitat’ pretenen esdevenir un espai de referència per a qualsevol persona interessada, tant de la comunitat universitària com de la comunitat agrària i de la ciutadania en el seu conjunt, ja que l’objectiu final de l’encontre és promoure la conservació i valorització del patrimoni material i immaterial relacionat amb l’horta i l’aigua que recorre tant les sèquies històriques com la terra que reguen.
Aquesta activitat s’emmarca en la recent estrenada capitalitat cultural valenciana del municipi de La Safor i està organitzada per l’Ajuntament de Potries amb la col·laboració del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València, la Diputació de València, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, i la Federació Valenciana de Municipis.