La Diputació de València posa a disposició dels municipis de les comarques valencianes una nova convocatòria de subvencions per a l’adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega. Aquest nou programa compta amb un pressupost de 750.000 euros ila quantitat màxima subvencionable per a cada municipi serà de 20.000 euros, tal i com han explicat la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, durant la presentació d’aquestes noves ajudes.
“El canvi de les flotes municipals per cotxes i altres vehicles elèctrics és una qüestió fonamental, perquè sols amb que canviarem el 25% dels vehicles lleugers de les comarques valencianes per vehicles elèctrics, es reduirien més de 140.000 tones d’emissions de CO2”, ha assenyalat la vicepresidenta Amigó.
La vicepresidenta ha explicat que “els ajuntaments necessiten el recolzament econòmic per tal de poder fer esta substitució dels seus vehicles, i és per això que oferim aquestes ajudes als municipis tant per a poder canviar el vehicle com per també instal·lar punts de recàrrega per als mateixos”. “Considerem que és una ajuda que serà molt ben rebuda per part dels Ajuntaments perquè totes les administracions, tant locals com supramunicipals, són conscients de la importància de la lluita contra el canvi climàtic”, ha puntualitzat.
El diputat Josep Bort, per la seua banda, ha subratllat que “el vehicle elèctric hui és el present, no és el futur, i el que hem de fer des de les institucions públiques és promoure eixes inversions en punts de recàrrega per tal de complementar altres inversions i ajudes que l’IVACE ja va posar en marxa l’any passat, i promocionem també la compra de vehicles elèctrics”.
“El vehicle elèctric no només és el cotxe, també entren dins de les opcions els vehicles industrials elèctrics com furgonetes o tricicles, junt amb altres, amb la singularitat que poden ser fins a quatre els vehicles que es podran subvencionar, cadascun amb una xifra màxima de subvenció”, ha detallat el diputat.
Aquesta nova iniciativa de l’àrea de Medi Ambient s’emmarca en el conjunt d’actuacions encaminades a lluitar contra el canvi climàtic que desenvolupa la corporació provincial com a coordinadora territorial del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia. En el cas dels vehicles, la substitució d’un turisme o una furgoneta lleugera per un model elèctric permet reduir un 43,6% les emissions de CO2 abocades.
El sector del transport emet el 31% de totes les emissions de diòxid de carboni que es produeixen a les comarques de València, en total més d’1,1 milions de tones. Aquesta xifra suposa que, cada habitant, emet a l’any 0,6 tones de CO2.
Els criteris per a la concessió d’aquestes ajudes tenen en compte si el vehicle nou és per substituir un amb motor de combustió; si el municipi ha subscrit el Pacte d’Alcaldies; si la localitat té aprovades ordenances municipals en matèria de mobilitat sostenible; si el municipi concedeix bonificacions a l’impost de vehicles de tracció mecànica per als vehicles elèctrics; i si el municipi ha subscrit el pacte Valencià per la Mobilitat Segura i Sostenible.
La Diputació, compromesa amb la sostenibilitat
La Diputació, com a coordinador territorial del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, té l’objectiu de fer arribar la iniciativa a les autoritats locals del seu territori per promoure l’adhesió, i també facilitar als signataris l’assistència tècnica, econòmica, administrativa i política necessària per a assolir els seus compromisos. En aquest sentit, crida l’atenció el gran increment d’alcaldies valencianes que s’han sumat a esta iniciativa des del 2015, quan hi havia solament 17 entitats locals inscrites, i que actualment són 222.
Aquest Pacte constitueix el principal moviment europeu en què participen les autoritats locals i regionals que han assumit el compromís voluntari de reduir les emissions de CO2 en un 40% abans de l’any 2030, amb el propòsit de millorar l’eficiència energètica, utilitzar fonts d’energia renovable als seus territoris i desenvolupar mesures per a adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic.
En el marc d’aquestes accions, durant els últims mesos la corporació provincial ha desenvolupat una sèrie de jornades comarcals per a la promoció de la mobilitat elèctrica, l’autoconsum energètic, la transició elèctrica i la pobresa energètica de la ma d’ASELEC.