ls museus de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, el MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat), el Museu de Prehistòria de València i el Museu Valencià d’Etnologia, han rebut durant el curs escolar 2017-2018 un total de 36.578 alumnes d’ensenyament Infantil, Primària, Secundària, Batxiller i Formació Professional, que com cada any han acudit amb els seus centres per a conèixer de primera mà la programació cultural oferida pels diferents museus de la Diputació de València.
El diputat de Cultura, responsable de la gestió dels mateixos, Xavier Rius, ha manifestat que “els nostres museus treballen per a fer una programació de qualitat, susceptible de ser interpretada i adaptada per a públics diversos. No hi ha cap dubte que la funció social dels nostres museus queda més que justificada amb la gran demanda de visites escolars que rebem i la gran resposta dels mateixos”.
La valoració positiva d’aquestes visites ha estat manifestada en nombroses ocasions pels diferents equips de didàctica dels tres museus, els quals comencen ja a acordar i tancar dates de pròximes visites per al curs escolar que arrancarà el proper mes de setembre, amb noves activitats ajustades a la programació dels museus.
Les visites museu per museu
En resumen, el compendi de visites escolar es desglossa de la següent manera. El MuVIM va rebre al llarg d’aquest curs un total de 16.973 visitants a l’exposició permanent. A més, 948 xiquets participaren en les activitats complementàries d’aquesta exposició.
Per la seua banda, el Museu Valencià d’Etnologia ha rebut visites de 5.773 escolars, que han pogut gaudir tant de les exposicions permanents (“La ciutat viscuda”, “Horta i marjal” i “Secà i muntanya”); com de les temporals: “Imatges de mort”, “València en blanc i negre. El Cabanyal”, “De cap a peus”, “El colom, la nòria i la volantinera” i “Espanta la por”.
Per últim, el Museu de Prehistòria de València ha ates a 12.884 alumnes, des de Infantil a Batxiller, que han conegut les sales permanents del museu dedicades a les Societats prehistòriques, la Cultura ibèrica, el Món romà i la Història dels diners. A més, també han visitat l’exposició temporal “El vas del guerrer”, així com participat en diferents tallers; visites “4×4”, en les quals els joves poden tocar peces i materials del museu amb les seues pròpies mans; visites recolzades per contes editats pel propi museu per als més menuts, i activitats com “De cara al pasado” i les relacionades amb l’exposició “Jo Jane, tu Tarzán”.
Projecció territorial dels museus
Malgrat que els tres museus que gestiona l’Àrea de Cultura es troben ubicat en la ciutat de València, la seua projecció cap als pobles i el territori és notable. L’elaboració i difusió d’un ampli programa d’exposicions itinerants contribueix a aquest fet, amb una activa rotació de continguts i dinamisme en les visites a distintes localitats valencianes.
A més, l’acollida de grups escolars que visiten les sales dels tres museus ubicats a València suposa un gran al·licient en la projecció dels continguts museogràfics. En aquest curs escolar que ara acaba s’han comptabilitzat visites de grups, en els tres museus, de fins a 100 localitats valencianes.
Els equips tècnics i didàctics dels museus deixaran ajustat el calendari d’activitats abans d’agafar les seues vacances. Aquestes visites i activitats es reprendran en proper setembre.