La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, centre dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, tanca el curs 2017-2018 fent un balanç positiu dels actes que ha organitzat, tant en format presentacions de llibres o debats, com d’altres més originals, com ara la gira d’homenatge al poeta valencià Marc Granell. El director de la Institució, Vicent Flor, ha explicat que “tot i que pot parèixer que ens adrecem a un públic especialitzat, la major part dels actes i debats han gaudit d’una bona acollida i han comptat amb una gran assistència de públic, de la qual cosa també s’han fet ressò els mitjans de comunicació”.
Els Debats del Magnànim
El cicle de conferències mensuals “Els Debats del Magnànim”, organitzats pels diferents Instituts de la Institució (Ciències Físico-Naturals, Història, Ciències Socials i Humanitats), ha comptat aquest curs amb la destacada presència d’intel·lectuals del nivell de l’historiador italià establert als Estats Units, Enzo Traverso, parlant del paral·lelisme de la situació política actual amb la de l’Europa de la dècada de 1930; o de la filòsofa Remedios Zafra, autora del llibre El entusiasmo, guanyador del premi Anagrama d’assaig, qui va tractar el tema de l’explotació laboral en el món de la cultura.
Un altre destacat conferenciant va ser el professor d’origen alemany Klaus Nagel, actualment docent de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, i especialista en els processos de construcció nacional a l’Europa occidental, qui es va centrar en el cas de Catalunya.
Així mateix, el Magnànim ha pogut comptar amb el físic suís Roberto Trotta que, amb motiu de la mort d’Stephen Hawking, va explicar les teories del famós astrofísic sobre l’univers en 1.000 paraules comunes. En la mateixa línia va ser la conferència de l’astrofísic i astrònom català José Antonio Font sobre arrugues de l’espai temps i esclats de llum.
Presentacions de llibres
El Magnànim ha fet també un important esforç de difusió de les seues publicacions amb presentació de llibres (més de trenta títols diferents en aquest període) que s’han dut a terme per tot el País Valencià. Destaca l’acollida del llibre d’Esther Marín, La (re)evolución social a través del cine, l’edició del qual està pràcticament està exhaurida, que s’ha presentat en diferents llocs de València, Alacant, Múrcia i Madrid. Així mateix, el Magnànim ha estat present en altres ciutats fora del País Valencià, com ara Santander, Madrid, Barcelona o Bucarest, on s’han presentat llibres com la biografia de Marcelino Menéndez Pelayo; els dos premis València d’assaig 2017: El plaer de la carn i Exclosos i transparentats; la Poesia completa (1976-2016) de Marc Granell; o la Revista Valenciana de Filologia.
Gira en homenatge a Marc Granell
Cal destacar, per a tancar el curs, la gira organitzada per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València en homenatge a Marc Granell i la seua Poesia completa, que es va dur a terme a principis d’any per diferents pobles de la província de València. L’espectacle va comptar amb la participació del poeta, acompanyat per Borja Penalva i Francesc Anyó, que s’han encarregat de posar música als versos de Granell, comptant amb una molt bona acollida per part del públic. Bona mostra d’això és el fet que del llibre ja s’ha fet la seua tercera edició.
Presència en fires i congressos internacionals
En aquest període el Magnànim i els seus llibres han estat presents de forma directa a nombroses fires, com ara la Plaça del Llibre de València i Alacant; la Setmana del Llibre en Català de Barcelona; les fires del llibre de València, Madrid o Alfafar; la Festa de la Cirera de la Vall de la Gallinera; o la primera edició de Héroes Comic Con València. També cal destacar les conferències divulgatives sobre ciència, conegudes com Conec Talks, organitzades en col·laboració amb la Universitat de València i la Fundació Cañada Blanch. Per últim, el Magnànim també ha participat en dos congressos internacionals celebrats a València el mes de novembre, El infierno de los perpetradores. Imágenes, relatos y conceptos i Reactionary nacionalists, fascists and dictatorships.
Més informació: Institució Alfons el Magnànim.