La sostenibilitat del transport és un dels reptes més importants per al futur de les ciutats i la Diputació de València, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, que es celebra del 16 al 22 de setembre, reafirma el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic i la reducció de les emissions de CO2. La corporació provincial impulsa diverses iniciatives com la subvenció de vehicles elèctrics als ajuntaments, la creació de vies cicloturístiques o la promoció de l’estalvi i l’autoconsum energètic.
La Setmana Europea de la Mobilitat és una iniciativa que es celebra des de l’any 2000 i que pretén sensibilitzar els responsables polítics i els ciutadans sobre les conseqüències negatives que té l’ús irracional del cotxe en la ciutat, tant per a la salut pública com per al medi ambient, així com també promocionar els beneficis de l’ús de mitjans més sostenibles com el transport públic, la bicicleta i els viatges a peu.
El lema “Combina i mou-te” que porta la campanya d’enguany està centrat en la intermodalitat de mitjans de transport per tal de promocionar l’ús de distints mitjans al llarg del dia, com el transport públic, la bicicleta o els trajectes a peu, de forma que es reduïsca l’impacte ambiental de la mobilitat diària.
Així mateix, durant aquests dies també es realitzen distintes activitats per a promocionar la mobilitat sostenible i fomentar el desenvolupament de bones pràctiques i mesures permanents. El 22 de setembre, a més, té lloc l’esdeveniment “La ciutat, sense cotxe” per trobar noves solucions als problemes associats a l’augment del trànsit a les ciutats.
La gestió sostenible de la mobilitat és crucial per combatre fenòmens com el canvi climàtic i els episodis d’elevada contaminació atmosfèrica a les ciutats, perquè, tal i com assenyalen les projeccions de l’ONU, per al 2050 es calcula que el 70% de la població mundial viurà en ciutats. Així mateix, també és important recordar que l’últim baròmetre de la bicicleta estima que a Espanya hi ha vora 30 milions de bicicletes, mentre que la DGT apunta que a finals de 2016 existien a Espanya més de 32 milions de vehicles motoritzats.
Promoció de la mobilitat elèctrica i l’autoconsum energètic
La institució provincial, com a coordinadora territorial del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, ha desenvolupat durant els últims mesos el primer cicle de Jornades Comarcals contra el Canvi Climàtic i per l’Energia Sostenible. Aquests encontres, dirigits a tècnics municipals, responsables públics i ciutadans interessats, han servit per proporcionar coneixements tècnics sobre els vehicles elèctrics i els punts de recàrrega, i han abordat també l’autoconsum energètic, tot remarcant la necessitat d’impulsar la instal·lació de plaques fotovoltaiques als municipis.
En les trobades s’ha informat també sobre algunes eines específiques d’estalvi energètic com els programes “50-50”, o l’estalvi econòmic i reducció d’emissions de CO2 mitjançant programes de pobresa energètica. A més, s’han aprofitat les jornades celebrades a d’Utiel, Ayora, Xàtiva, Xiva, Massamagrell, Sagunt, Pobla de Vallbona, Torrent, Paiporta, Sueca, Gandia i Ontinyent per difondre els objectius del Pacte.
La bicicleta, al centre de la mobilitat i la vertebració del territori
La Diputació de València, a més, està decidida a posar la bicicleta en el centre de l’estratègia de mobilitat sostenible i la vertebració del territori, i ha engegat la creació de dos projectes de recuperació d’espais naturals lligats a aquest mitjà de transport. El pla Territori Carraixet és un d’aquests projectes en el que, mitjançant un procés participatiu ciutadà, es millorarà el Barranc del Carraixet i el seu entorn més pròxim com a element de connexió del territori on la bici té un paper fonamental.
A més, i amb l’objectiu de recuperar les vies del tren en desús, la Diputació de València està realitzant l’estudi de viabilitat per a la realització d’una via verda en el tram ferroviari Carcaixent-Dènia, amb una longitud de més de 52 quilòmetres de via cicloturista, senderista i de persones amb mobilitat reduïda.
La Diputació de València és conscient de la necessitat de mobilitat sostenible i aposta per aquesta forma de desplaçament, en primer lloc, entre els propis empleats de la casa. El seu servei BiciDipu permet al personal de la institució provincial l’accés a bicicletes corporatives per als desplaçaments que hagen de realitzar entre els centres que compten amb aquesta opció: la seu central en la plaça de Manises, el Centre Cultural la Beneficència i el Parc Mòbil. A més, la Diputació ha començat la renovació del seu parc mòbil amb cotxes híbrids.
Així mateix, un dels principals eixos de la Diputació de València és la potenciació de la mobilitat sostenible. Per aquest motiu, ha establit com una de les seues principals polítiques d’actuació el foment de vies per a vianants i ciclistes que afavorisquen les rutes respectuoses amb l’entorn.