La Bastida de les Alcusses celebra el XI aniversari de les jornades de portes obertes que, sota la denominació “Viu un cap de setmana amb els ibers”, es desenvolupen des de 2008.

El Museu de Prehistòria de la Diputació de València ofereix en la Bastida dels Alcusses aquest dissabte 22 de setembre i el diumenge 23, activitats lúdiques i didàctiques, així com visites guiades, en les quals els visitants podran interactuar amb personatges de l’època i amb arqueòlegs, així com descobrir com era l’alimentació en època ibèrica. Aquestes activitats tindran horari de matí i de vesprada el dissabte i, de matí el diumenge. L’Ajuntament per la seua banda, oferirà diverses activitats a Moixent durant tot el cap de setmana, com la Iberfira, la ruta de la tapa i diferents tallers.

La Bastida de les Alcusses de Moixent és un assentament ibèric al que es pot arribar per la carretera CV-652 des de Moixent en direcció a Fontanars dels Alforins. L’entrada al jaciment està en el quilòmetre 10,5 i disposa d’horaris per a cada visita setmanal.

En la visita al jaciment, durant les jornades, és important recordar que el tipus d’activitats programades fa que el nombre de visitants que podem acollir siga limitat. Des del Museu es recomana que es trie el dissabte per dur-la a terme. L’accés al poblat es farà amb autobús gratuït des de l’aparcament, situat als peus de la Bastida. Les últimes eixides són a les 12:45 hores del dissabte i del diumenge, i a les 17:45 el dissabte a la vesprada. Més informació en www.museuprehistoriavalencia.es o www.moixent.es.

Ciutat emmurallada al segle IV a. de C.

La Bastida de les Alcusses de Moixent va ser al segle IV a. de C. una ciutat emmurallada situada en la part alta d’un dels promontoris de la Serra Grossa, en un paratge de gran valor mediambiental i paisatgístic.

Constitueix una fita en la història de l’arqueologia valenciana i del Museu de Prehistòria de València, ja que va ser un dels primers jaciments estudiats des de la seua fundació. Entre 1928 i 1931 la excavació va donar lloc a troballes de gran impacte en l’època, que van permetre donar carta de naturalesa a la poc coneguda cultura ibèrica. Destaquen les extenses col·leccions ceràmiques i de metall exposades en el Museu i la figura de bronze del Guerrer de Moixent. Un projecte de recerca i gestió de l’ús públic que des de 1990 ha permès continuar el seu estudi, així com consolidar i posar en valor amplis sectors excavats.