La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació, tanca hui una setmana intensa de presentacions amb dos obres d’assaig. A les 19.00 hores, al Col·legi Major Rector Peset (pl. Forn de Sant Nicolau, 4), el sociòleg francés Vincent Dubois presentarà El burócrata y el pobre. Relación administrativa y tratamiento de la miseria, traducció al castellà d’una obra de 2010 que en França és tot un referent en l’anàlisi de la relació entre l’administració (i els seus treballadors) i els usuaris dels serveis públics de benestar social. Acompanyarà a Dubois en l’acte (que serà en anglés amb traducció simultània al valencià), Joaquim Rius, professor de Sociologia de la Universitat de València i director de la revista Debats.
Polítiques de benestar, treballadors socials i usuaris
Les oficines de benestar generalment atrauen descripcions negatives de la burocràcia amb les seues cues, les seues rutines i la seua impersonalitat. Són màquines anònimes o el lloc de les relacions de servici neutrals? Mostrant com la gent experimenta l’administració pública estatal, El burócrata y el pobre ofereix una visió realista de les polítiques, institucions i reformes del benestar francés i, en fer-ho, dissipa ambdós mites. Vincent Dubois analitza la complexa relació entre els agents de benestar –dividits entre la seua funció institucional i els seus sentiments personals– i els sol·licitants de benestar, requerits per a traduir la seua experiència personal en categories burocràtiques i situa les seues interaccions en un context més ample d’estructures socials i de relacions de classe, ètnico-racials i de gènere. Una obra d’interés per als enfocaments crítics, sociològics i antropològics en els camps del benestar, de l’administració i de les polítiques públiques.
Vincent Duboisés professor de Sociologia i Ciències Polítiques a la Universitat d’Estrasburg (Institut d’Estudis Polítics), membre del laboratori SAGE (UMR CNRS 7363). El seu treball en sociologia crítica de les polítiques públiques se centra en les polítiques culturals i el tractament públic de la pobresa.
Una guia per endinsar-se en l’obra de Gilles Deleuze
També a les 19.00 hores, però a la llibreria Fan Set (Sant Ferran, 12), Julien Canavera presentarà Pensar problemáticamente. Ensayo sobre Gilles Deleuze, una introducció al pensament del filòsof francés. A l’acte intervindran junt amb l’autor Manuel Jiménez (catedràtic emèrit de Filosofia de la Universitat de València) i Raimon Ribera (graduat en Filosofia). El llibre de Dubois està publicat dins de la col·lecció Novatores, dirigida per Anacleto Ferrer. Es tracta en realitat d’una introducció al pensament de Gilles Deleuze. Per a que el lector desitjós d’explorar l’obra de Deleuze no abandone en l’intent i aconseguisca eixir de l’obra amb visió de conjunt, l’autor proposa, conjuminant les valuosíssimes aportacions dels comentaristes del pensador francès, un línia interpretativa que, prenent el vitalisme deleuzià com a “punt de partida”, tracta de fer aflorar l’arquitectònica de fons del “sistema-Deleuze”.
Julien Canavera (Aubagnbe, França, 1982), llicenciat i doctor en Filosofia per la Universitat de València, és professor en el Liceo francés Molière de Saragossa. Ha dedicat diversos articles, així com una tesi doctoral, a l’obra de Gilles Deleuze. A hores d’ara la seua labor investigadora se centra en la «ciència social spinozista» de l’economista, filòsof i sociòleg francés Frédéric Lordon, de qui acaba de traduir al castellà el llibre Los afectos de la política.