El diputat de Cultura, Xavier Rius, i el director de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, Vicent Flor, han fet hui la ja tradicional compareixença de final d’any davant els mitjans de comunicació, amb l’objectiu de fer balanç i donar compte de l’activitat d’aquest centre cultural i editorial depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València.
El director del Magnànim, Vicent Flor, ha començat manifestant l’alegria per “uns resultats molt positius, satisfactoris, però és una satisfacció moderada, perquè volem continuar millorant”. Flor ha incidit en l’increment en l’edició i la publicació de llibres, en les traduccions, coedicions i col·laboracions, així com un notable increment en l’edició de llibres en valencià. Un augment que confirma la senda de creixement del Magnànim des que s’inicia aquesta nova etapa de la Institució, allà pel 2016.
Vicent Flor ha volgut remarcar la importància de l’edició en valencià, perquè aquest “és un idioma que ven, com es pot analitzar amb els tres llibres més venuts de la Institució, tots en valencià”. També ha declarat que “no només es tracta de quants llibres publica el Magnànim o en què idioma, sinó què edita. El Magnànim ha apostat per llibres més centrats en els debats socials (pobresa, exclusió, gènere), així com per una gran varietat temàtica, el impuls al tema comarcal i el rescat als narradors valencians i la memòria valenciana”.
Per la seua banda, el diputat de Cultura, Xavier Rius ha manifestat la seua satisfacció perquè “tots els objectius que es marcaren a principi de la legislatura per al Magnànim s’han acomplit al 100%”. Així, ha continuat, “el Magnànim s’han convertit en una eina fonamental per a la societat valenciana, recuperant l’esperit de l’antiga IVEI i servint al debat i la societat, així com prestigiant el valencià i demostrat que és un idioma amb la capacitat de ser completament comercial, alhora que es dóna l’oportunitat a tots els valencians i valencianes de poder accedir a continguts d’alta qualitat en el seu idioma, i tot sense menysprear el castellà”.
Les xifres són contundents
El nombre de llibres i revistes publicades al llarg del 2018 arriba fins als 58, un 16% més respecte al 2017 i més del doble respecte al 2015. Els tres llibres més venuts (Poesia completa (1976-2016) de Marc Granell, Poemes inèdits, de Joan Fuster, i Enyego d’Àvalos i l’autoria del Curial, d’Abel Soler) estan escrits, editats i publicats en valencià, i marquen la tendència de la nova etapa, on s’ha augmentat la publicació de llibres en valencià fins un 232% respecte al 2015.
I les dades continuen en augment. La millora de la qualitat, la clara aposta per la difusió i la millora dels canals de distribució, incloent la venda online, es reflexa en un augment de les vendes. Sense tancar encara l’any, el Magnànim ha venut 6.359 exemplar, que suposen un benefici de 72.321 euros. Un increment de vendes del 15% respecte al 2017 i del 157% respecte al 2015.
Reptes de futur
El Magnànim té vocació d’estar present als debats més actuals de la societat valenciana i, per això, pretén continuar la senda iniciada en 2016 i reforça notablement al llarg del 2017 i 2018. Continuarà compromés amb les prestigioses traduccions i amb la seua vocació social i de servei a la societat. A principis del pròxim any, per exemple, vorà la llum la nova col·lecció Periodisme, que aposta per recuperar el periodisme de qualitat, amb dos títols importants com són Simplemente es profesionalidad. Historias de la Brigada Político Social de València i El Sàhara: la terra promesa.
Per a Vicent Flor, un de les grans apostes del Magnànim per al 2019 serà “aconseguir que els Premis València tinguen una bona acollida entre els creadors i les creadores joves i, per això, per a donar més oportunitats hem decidit ampliar els Premis València Nova a menors de 35 anys, perquè les institucions públiques han d’apostar per la gent jove, perquè tenen moltes coses a dir”. Pel que fa als Premis València, el director del Magnànim ha volgut incidir en que “són uns premis d’èxit, amb jurats de prestigi i exigents”.
El diputat, per la seua banda, també ha volgut recordar als assistents que “la Generalitat està iniciant els mecanismes per a integrar el Magnànim i aconseguir, així, que siga, com ho està sent, una institució present a tot el País Valencià, una institució, per fi, amb el pes que es mereix. Esperem que siga possible a l’inici de la següent legislatura i que esdevinga una de les grans fites político-culturals valencianes”.
Més informació: Institució Alfons el Magnànim.