La Revista Valenciana de Filologia, de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, centre depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, publica el número 2 amb un monogràfic dedicat al Curial e Güelfa, la novel·la medieval en llengua valenciana que des de fa poc s’atribueix a Enyegod’Àvalos, un noble d’origen castellà criat a València, que l’hauria escrita a Nàpols. Aquesta atribució, feta per l’investigador Abel Soler, ha revolucionat el panorama dels estudis sobre aquest text, fins fa un any considerat anònim.
La revista, dirigida pel professor de la Universitat de València, Vicent Josep Escartí, i amb Rafael Roca com a secretari, té d’un consell de redacció integrat per experts de diferents universitats valencianes. Pel que fa al Comité Científic, l’integren 20 prestigiosos professors, dels quals hi ha representants d’universitats i institucions de cultura d’Anglaterra, Itàlia, França, Estats Units o Alemanya, a més de les locals. La revista està a la venda en llibreries i a la web del Magnànim on també es pot accedir a la revista en format digital.
Noves mirades sobre el “Curial”
En aquest número de la Revista Valenciana de Filologia, la part monogràfica aporta estudis sobre l’obra d’Enyego d’Àvalos i compta amb autors com Júlia Butinyà(UNED), Antoni Ferrando (Universitat de València), Sònia Gros Lladós (UNED), Mabel Mezza (Università degli Studi di Napoli-Federico II), Paolo Ponzù Donato (Università di Firenze) i Abel Soler (Universitat de València). Totes i tots, noms destacats en els estudis del Curial que donen llum de manera diferent a noves qüestions a tenir en compte sobre aquella novel·la valenciana.
Pel que fa a la secció miscel·lània, es troba configurada pels articles d’Irene Atalaya (sobre Teodor Llorente); Mireia Ferrando Simon (sobre Joan Fuster); Alejandro Llinares Planells (sobre el bandoler valencià Mateu Benet); Lluís Roda (que estudia un poema inèdit en valencià de Blasco Ibáñez) i Pelegrí Sancho Cremades (amb un estudi lingüístic sobre l’obra de l’escriptor Toni Cucarella).
La revista ofereix també una entrevista a l’escriptor Josep Lozano, de la mà de Carles Fenollosa; i acaba amb una secció de recensions. El volum compta amb il·lustracions dels artistes valencians Joan Millet i DavidMarqués.
En paraules de Vicent Flor, director de la Institució Alfons el Magnànim, “aquest segon número ha volgut situar-se a l’avantguarda dels estudis sobre un tema d’actualitat, arran de les recentíssimes aportacions d’Abel Soler, que han estat també publicades per la nostra Institució”.
Tota la informació es pot consultar a la web de la Revista Valenciana de Filologia.