El diputat de Cultura, Xavier Rius, acompanyat pel cap del Servei de Cultura de la Diputació, Josep Vidal, lliuraren el passat dissabte els ‘Reconeixements de la Cultura de 2019’ als ajuntaments de Carrícola i Otos, per posar en valor el treball de tots dos ajuntaments en la promoció del seu patrimoni cultural i artístic. Al mateix acte s’atorgà un especial reconeixement a la Federació de Colles de Dimonis i Diables, per la seua promoció de la cultura festiva del foc.

L’acte de lliurament, celebrat a les Antigues Escoles de Carrícola, va comptar amb les actuacions musicals dels grups ‘La Morralla’ i ‘Cashalada’ i va cloure amb un correfoc pels carrers d’Otos, a càrrec dels ‘Dimonis de l’Avern’. El diputat de Cultura, Xavier Rius va voler ressenyar “el gran esforç realitzat en matèria cultural per dos pobles tan menuts, que, sense dubte, esdevenen ja un interesant pol d’atracció turística i cultural de la Vall d’Albaida”.

Els alcaldes d’Otos i Carrícola arreplegaren el guardó, dissenyat per l’escultor valencià Artur Heras i lliurat a proposta del servei de Promoció Cultural, en reconeixement al treball d’aquestes corporacions municipals amb dos projectes que han suposat un vertader impuls econòmic, turístic i, sobretot, cultural per a aquestes localitats de la Vall d’Albaida. Els projectes en qüestió són la ruta artística ‘Biodivers’ de Carrícola, i la ‘Ruta dels rellotges de sol’ d’Otos, dos exemples d’accions que singularitzen els territoris d’interior i contribueixen a la promoció dels municipis i a la seua lluita contra el despoblament.

Intervencions artístiques als entorns naturals de Carrícola

En un moment com l’actual, la comunitat de Carrícola evidencia un gran perill de desaparició, a causa de l’envelliment de la població i l’abandonament dels veïns i veïnes cap a altres ciutats i pobles del voltant. Davant d’aquesta evidència Carrícola inicià un període de reflexió per tal valorar i visibilitzar el món rural, generar ocupació, preservar l’entorn natural i posar en valor el patrimoni etnològic. És així com naix el projecte d’espai d’art mediambiental ‘Biodivers’, un projecte d’intervencions artístiques a les rutes i entorns naturals del municipi que es concep com un punt d’encontre de reflexió creativa i propostes culturals.

Otos, un referent del turisme cultural valencià

En el cas d’Otos, aquest guardó reconeix la iniciativa i l’evolució de la ‘Ruta dels rellotges de sol’, un projecte cultural en el qual han participat artistes valencians de reconegut prestigi nacional i internacional, com ara Artur Heras, Toni Miró, Arcadi Blasco, Rafael Armengol, Manuel Boix, Andreu Alfaro, Elisa Martí o Rafael Amorós. Aquesta ruta va nàixer l’any 2005 i ha anat creixent al llarg dels anys amb la incorporació de noves obres artístiques, etnogràfiques i científiques. El projecte ha esdevingut una realitat turística que manté una clara trajectòria ascendent i que ha convertit el municipi en un referent del turisme cultural valencià, amb 30 rellotges supervisats per l’especialista en gnomònica, Joan Olivares. L’Ajuntament d’Otos ha mantingut i consolidat el compromís amb la ruta per tal de fomentar el turisme cultural i atendre la demanda creixent de visitants. A més, aquesta ruta es completa amb la visita a la col·lecció d’art permanent d’Antoni Miró, que es troba al Palau d’Otos.

Pròxim ‘Reconeixement’ al Museu de la Rajoleria de Paiporta

El pròxim dimecres 6 de febrer, a les 19.00 hores, al Museu de la Rajoleria de Paiporta, es lliurarà el ‘Reconeixement de la Cultura 2019’ a aquest museu, a proposta del Museu Valencià d’Etnologia. Aquest premi vol destacar la tasca de recuperació i difusió del patrimoni etnològic que el Museu de la Rajoleria de Paiporta du a terme a través de diferents activitats i exposicions. L’acte, que comptarà amb la presència del diputat de Cultura, estarà amenitzat per la Borriana Big Band.