El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, obri hui les portes de l’exposició ‘Dubón. Un artista republicà (1909-1952)’, que es podrà visitar fins al 14 de juliol.

 

Es tracta de l’ultima exposició d’una tríada que conforma, juntament amb ‘Pierre Verger. Un viatge fotogràfic per l’Espanya republicana (1935)’ i ‘Per les altes bastides de les flors. Moda i República’, el cicle ’14 d’abril’, amb el qual el MuVIM tanca un projecte que es va iniciar en 2016 amb ‘La modernitat republicana a València. Innovacions i pervivències en l’art figuratiu (1928-1942)’.

 

Un entorn en el qual podem ubicar a Lluís Dubón, el qual ja va estar present amb dues obres en aquella exposició de “La Modernitat republicana”, i que ara es torna a revisar com a protagonista de l’exposició monogràfica ‘Dubón. Un artista republicà (1909-1952)’, comissariada per Néstor Morente.

 

Dubón va ser un artista pioner del disseny gràfic valencià des de la seua participació en l’Exposició regional de 1909, on va obtenir la prestigiosa Medalla de Plata del certamen, tot i que després va patir l’ostracisme del règim franquista per estar estretament vinculat amb el moviment republicà. El MuVIM recupera amb aquesta mostra la memòria artística d’un pintor valencià poc conegut per al gran públic i que pot visitar-se a partir de hui.

 

Néstor Morente, comissari de l’exposició, ha volgut destacar el treball de l’artista valencià i ha afirmat que aquesta exposició “presenta, per primera vegada, l’antologia d’un pintor i dissenyador gràfic valencià que havia passat desapercebut per ser republicà, però l’obra del qual, malgrat tot, és molt coneguda en l’àmbit visual”. Per a Morente, la mostra és “un viatge a la València vista a través dels ulls de Dubón, una València que inaugurà la modernitat creativa i artística de la República”. Morente ha volgut cloure afirmant que “queda molt per fer per la memòria històrica de les víctimes, les vides de les quals, com la de Dubón, van canviar per a sempre en 1939”.