El programa ‘Friendly Museums/Museus Inclusius’, impulsat i coordinat per l’àrea de Cultura de la Diputació de València, fou presentat a finals de gener. Després dels primers treballs preliminars ja comencen a posar-se en marxa actuacions puntuals en els tres museus que depenen Cultura, és a dir, el MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat), el Museu Valencià d’Etnologia i el Museu de Prehistòria de València.
Aquest projecte s’orienta a potenciar la inclusivitat i les perspectives de gènere, no solament en els museus sinó en tos els serveis de l’àrea de Cultura. L’objectiu, ben clar, combatre l’exclusió social, la discriminació i la desigualtat, amb programes i accions que ajuden a la cohesió de la ciutadania a través del dret universal d’accés a la cultura.
Atenció a persones sordes
Els museus de la Diputació han posat en marxa diferents accions o projectes pilot encaminats a avançar en la inclusió de persones amb necessitats físiques, psíquiques i sensorials especials. Així, per la seua banda, el MuVIM està treballant amb diverses associacions, com ara FESORD, per tal d’aconseguir dissenyar i desenvolupar productes culturals entregats a l’accessibilitat. Una d’aquestes iniciatives, coordinada colze a colze entre els i les treballadores del MuVIM i FESORD, ha sigut la creació de visites guiades especials, com la que va tindre lloc el passat 28 de març, on es fa servir la llengua de signes, per a fer accessibles els continguts del museu a les persones amb problemes auditius. Des del MuVIM, l’àrea de Cultura i FESORD s’està treballant per a aconseguir establir a llarg termini aquesta col·laboració i continuar desenvolupant accions inclusives.
Atenció a l’autisme
Però, el programa ‘Friendly Museums’ no tracta només la diversitat funcional, doncs des del departament de Didàctica del Museu de Prehistòria de València s’ha dissenyat la primera unitat didàctica de material de suport per a visitants amb trastorns d’espectre autista (TEA). Aquesta unitat didàctica parla sobre el Museu de Prehistòria i el seu treball de recuperació arqueològica i s’està testant amb personal educatiu i associacions professionals del sector. Durant els passats mesos de febrer i març es va llançar una campanya a les xarxes socials per a escollir el nom dels personatges il·lustrats que acompanyen aquests materials didàctics i, amb una nombrosa participació, es van escollir els noms de Fèlix i Musa. Per altra banda, també està en fase de prova tècnica l’aplicació “Món Romà accessible”, dissenyada per a realitzar una visita guiada de manera autònoma a la sala permanent del Món Romà en tres idiomes (valencià, castellà i anglés), en llenguatge de signes per a persones amb necessitats auditives i amb audiodescripcions per a persones amb dificultats de visió. El pròxim 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, està prevista la seua posada en marxa per als i les visitants del museu.
Una prospecció en el món de l’alzheimer
Per últim, el Museu Valencià d’Etnologia ha centrat les seues primeres accions dins del programa ‘Friendly Museums’ en el complex àmbit de les persones amb Alzheimer i demència. Així sorgeix ‘La caixa dels records’, un projecte d’evocació col·lectiva orientat a persones amb incipients problemes de memòria. ‘La caixa dels records’ és un projecte basat en la teràpia grupal de la reminiscència com a tècnica d’estimulació emocional utilitzant els recursos i objectes relacionats amb la vida quotidiana que són la base del fons patrimonial del Museu Valencià d’Etnologia. A través de la memòria autobiogràfica s’afavoreix l’evocació de records personals i d’experiències viscudes, revivint-les i activant l’evocació d’emocions. A més, des del Museu d’Etnologia també s’està treballant amb altres sectors de la societat, com ara persones amb diversitat funcional o psíquica o persones de la tercera edat.