El Museu Valencià d’Etnologia, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, ha presentat hui la seua nova exposició, ‘Jarque. La càmera i la vida’, centrada en el treball del fotògraf valencià Francesc Jarque. En l’acte de presentació ha participat el diputat de Cultura, Xavier Rius; junt amb el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont; el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit; la comissària de la mostra, Tania Castro; i la filla de Francesc Jarque, protagonista de l’exposició, Ana Jarque. ‘Jarque. La càmera i la vida’ s’inaugura hui, 5 de juny de 2019, a les 20.00 hores i es podrà visitar fins al 29 de setembre de 2019.
El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha començat la seua intervenció fent “especial menció a la col·laboració i el treball conjunt del Consorci de Museus i el Museu d’Etnologia”. Per a Rius, “aquesta és una exposició que mostra el compromís del Museu d’Etnologia per mostrar el treball dels valencians i valencianes que han plasmat i construït la realitat de la nostra societat i, sense dubte, suposarà un pol d’atracció important per als i les membres de la societat valenciana”. El diputat ha afirmat que “els museus són els encarregats d’ajudar-nos a conéixer el passat per a construir el nostre futur i en el passat recent dels i les valencianes no podem obviar el treball de Francesc Jarque”.
El director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, ha destacat que ‘Jarque. La càmera i la vida’ “és una exposició diferent, que tracta d’entrar dins del món de Jarque, dels seus arxius, dels seus caixons, i en la qual el relat expositiu el construeix el mateix Jarque, a través dels seus propis texts, poemes i, fins i tot, dibuixos”. Tamarit també ha incidit en el fet que la mostra presenta “fotografies inèdites, les quals, la major part, encara no havien estat exposades”.
Per la seua banda, el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont ha exalçat la figura de Francesc Jarque “les imatges del qual han servit en les últimes dècades per a posar en valor el patrimoni dels pobles i ciutats de la nostra Comunitat. Acompanyat per la periodista Mª Ángeles Arazo, va retratar els seus carrers i places, els seus monuments, així com racons de l’arquitectura rural. Acostar-se a l’obra de Francesc Jarque ens permet gaudir de la nostra història més recent, un autèntic arxiu visual des dels anys 60”. Pérez Pont ha destacat que “el seu treball ha servit així mateix per a reivindicar la imatge fotogràfica dins de la cultura visual”.
Ana Jarque, filla del fotògraf valencià, ha volgut agrair “a totes les persones que han col·laborat perquè aquesta exposició siga possible, especialment a aquells que han treballat perquè tinga aquest aspecte tan viu i innovador”. Jarque ha convidat a visitar l’exposició “tant a les persones que van conéixer a mon pare, per la gran quantitat d’imatges inèdites, com a qui no el van conéixer, perquè és una oportunitat de gaudir d’imatges amb una gran càrrega d’emoció, unes imatges d’una Espanya i una València que ja no estan i que formen part de la nostra història”.
Per últim, Tania Castro, comissària de ‘Jarque. La càmera i la vida’, ha afirmat que “de Jarque n’hi ha molt a dir” i ha destacat que “Jarque fou una persona incansable, compromesa i generosa, qualitats que es mostren en cadascuna de les seues fotografies”. Quant a la mostra, Castro ha volgut incidir en el fet que “les fotografies són originals i estan fetes amb les mans del mateix Jarque, tenen la seua impremta, un tros de la seua ànima”. En paraules de la comissària, “han estat molts mesos de treball, amb un gran equip de professionals del Museu Valencià d’Etnologia, en els quals hem intentat transmetre l’essència de Jarque, el seu humor, la seua ironia, el seu intent de capturar una atmosfera completa en cada imatge i no sols una instantània”.
Més de 200 peces que radiografien la societat valenciana
Francesc Jarque ens llegà una extensa producció fotogràfica la qual és una mostra documental i artística de les diferents manifestacions de la cultura popular valenciana, plasmada a través de les nostres festes, l’arquitectura, la gastronomia, els paisatges i les gents que habiten les terres valencianes. La seua tasca de divulgació del patrimoni valencià va quedar patent en les nombroses exposicions que va realitzar al llarg de la seua trajectòria professional i en les publicacions que va editar conjuntament amb investigadors, escriptors i periodistes.
Ara, gràcies al treball en col·laboració del Museu Valencià d’Etnologia i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, els valencians i les valencianes poden gaudir d’aquesta exposició, que presenta més de 200 peces, entre les que podem trobar fotografies originals, dibuixos, collages, audiovisuals o objectes personals del fotògraf. ‘Jarque. La càmera i la vida’ s’organitza entorn d’11 àmbits diferents, els quals ens parlen de la complexa personalitat artística de Francesc Jarque: Aquest país lluminós; Espanya rural; La memòria dels rostres; Festes i tradició; Nazi-onalismes; Viatge per l’Espanya dels 60-70; Humans, objecte d’estudi; Gent de mar-gent de terra; Jarque produccions; Jarque vist pels amics; Món intel·lectual; i Compromís i llibertat d’expressió en l’època de repressió.