Hui s’ha presentat, al Teatre Principal de València, la segona edició de Polirítmia, festival organitzat per l’Institut Valencià de Cultura amb la col·laboració i el suport de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, l’Ajuntament de València i la Universitat de València. Durant la primera setmana de juliol, des del dia 1 fins al 7, s’oferirà tota una sèrie de cursos adreçats al professorat i concerts repartits per tota la ciutat de València amb l’objectiu de convertir-se en un eix vertebrador de les expressions immaterials rítmiques i corporals dels països mediterranis, on les tradicions valencianes es donaran cita i dialogaran amb les d’altres cultures, com la grega, sarda o turca. Polirítmia pretén esdevenir un punt de trobada entre docents i professionals, així com públic i artistes, per a incentivar l’intercanvi d’idees, sons i passos.
En la roda de premsa de presentació de Polirítmia ha participat el diputat de Cultura, Xavier Rius; el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset; la representant del vicerectorat de Cultura de la Universitat de València, María Romero; i el director artístic del Festival Polirítmia, Rafael Arnal.
El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha sigut l’encarregat d’encetar la roda de premsa i s’ha mostrat orgullós d’un “festival que reuneix la voluntat de moltes institucions i molts professionals, amb l’objectiu de recuperar les músiques i les danses de la cultura mediterrània”. Girona ha destacat que “és una proposta de llarg recorregut que cobrirà els grans objectius que pretén assolir” i ha posat l’èmfasi en un d’ells: “formar a formadors per a educar en la cultura popular mediterrània”.
Per la seua banda, Xavier Rius, diputat de Cultura de la Diputació de València, ha destacat que aquesta “és una de les col·laboracions entre institucions que s’han dut a terme aquesta legislatura i que serveixen per a posar en valor i donar més força a polítiques que estaven anteriorment abandonades”. Rius ha incidit en què “és un festival que està agafant embranzida i que, des de l’àrea de Cultura, esperem que per a les pròximes edicions es puga exportar als municipis de les comarques valencianes”. Segons el diputat, “mirar a la Mediterrània, al bressol de cultures que significa, és molt importat i més si es fa amb la col·laboració d’institucions com la Diputació de València, la Generalitat, l’Ajuntament de València i la Universitat de València”.
El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha afirmat que “ja fa quatre anys que estem lluitant i treballant per a cooperar amb altres institucions en lloc de competir, com es feia abans”. Fuset ha destacat que el festival, que s’encaixa dins de la Fira de Juliol de València, oferirà balls, cant al ras, música folk, focs artificials tradicionals, muixerangues i moltes més coses, gràcies a una cooperació entre institucions que no només suma, sinó que multiplica”.
María Romero, que ha acudit a la roda de premsa en representació d’Antonio Ariño, vicerector de Cultura de la Universitat de València, ha manifestat “el seu compromís amb la cultura tradicional de la Mediterrània i amb la formació acadèmica” i ha donat les gràcies “a totes les persones i institucions que han fet possible aquestes actuacions un altre any”.
Per últim, Rafael Arnal, director artístic del festival Polirítmia, ha destacat que “Polirítmia és un aparador de la música mediterrània i d’arrel que es fa al País Valencià”. D’entre les intencions dels organitzadors del festival, Arnal ha destacat que volen que “es planteja un diàleg amb altres tradicions del Medterrani, per tal de crear i divulgar el patrimoni comú de la Mediterrània”. Polirítmia “proposa una programació centrada en la formació i en els concerts i les actuacions, amb l’objectiu d’estudiar la música tradicional valenciana i tindre en compte la riquesa musical i de danses d’arrel que tenim al País Valencià”. Arnal ha volgut destacar també que “la programació de Polirítmia, tant en formació com en concerts, ha estat gestionada tenint en compte la perspectiva d’igualtat de gènere” i que “ja s’està treballant per a la descentralització del festival, per portar-lo a Castelló i Alacant”.