7/10/2019

Enguany, la Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d’Etnologia (MUVAET) celebren els quatre anys consecutius de la campanya ‘Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians’ amb una exposició i una completa programació d’activitats dirigides a públic adult i infantil.

 

L’objectiu principal és reivindicar, en relació a Tots Sants, moment molt influït per la festa nord-americana d’Halloween, l’existència en l’imaginari valencià de monstres propis com l’Home del Sac, les bruixes, la Quarantamaula, el dimoni o el Caro, així com fomentar la lectura de la literatura popular valenciana, on estos personatges són protagonistes de rondalles i llegendes.

 

La nova campanya s’ha creat en col·laboració amb l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD), concretament amb l’alumnat del Grau de Disseny de Moda, coordinats per la professora Amparo Peguero. La Biblioteca del MUVAET va encarregar a este grup de joves dissenyadors que donaren vida a 9 criatures de la por valenciana a través del disseny de disfresses, amb dues versions, una per a xiquets i una altra per a adults. Les disfresses, que reinterpreten la nostra tradició, es podran visitar en l’exposició ‘Vestir la por: per Tots Sants, monstres valencians’ des del 17 d’octubre fins al 5 de gener de 2020.

 

Estos monstres de carn i ossos no sols protagonitzen la imatge de la campanya ‘Espanta la por 2019’, sinó també 9 vídeos tutorials que, de manera molt didàctica, ensenyen a les famílies i a les escoles com disfressar als més xicotets de la Quarantamaula, l’Home dels nassos o les bruixes més valencianes, entre altres, i que es poden consultar en el canal de You Tube del Museu Valencià d’Etnologia. (https://www.youtube.com/user/muvalenciaetnologia)

 

Àmbit didàctic i infantil

 

Està compost per tallers dirigits a escolars i famílies (en caps de setmana), on a més de descobrir les monstres de l’imaginari valencià, també es propicia una reflexió al voltant de la por i dels éssers fantàstics entre els més xicotets. Una por que a vegades ens fa tremolar però que en moltes ocasions es necessària perquè ens fa ser previnguts.

 

Quant a les escoles, al llarg d’estos anys s’han fet diversos tallers, una exposició sobre els monstres valencians, així com visites guiades o contacontes amb cançons. Quasi sempre dirigits a cursos de segon i tercer d’Infantil, i primer, segon, tercer i quart de Primària.

 

Àmbit d’adults i joves

 

Les pors dels adults es tractaran amb una gran varietat d’activitats. El programa aconsegueix noves propostes que conviden no sols a reflexionar sobre la por tradicional, sinó també a jugar amb ella. La xarrada del psicòleg Albert Soler analitzarà la conveniència dels contes de por i els monstres per al desenvolupament infantil, hi haurà dues sessions de contes per a adults i es jugarà amb la por a través de dues propostes molt interessants: el joc d’Escape room ‘Fugir de la casa de l’espart’, dirigit a majors de 16 anys, i el joc de taula ‘Espanta la por!’, una de les principals novetats d’enguany, que descobrirà als valents jugadors on s’amaguen els monstres valencians a través de les seues rondalles i unes proves carregades de diversió i una mica de por.

 

Activitats fora del museu

 

Per tercer any s’ha convidat a participar a les biblioteques públiques i els museus etnològics locals en esta campanya global pel territori valencià. Cada nova convocatòria supera l’acceptació de l’any anterior; en 2019 més de 100 centres s’han implicat per a realitzar el seu propi ‘Espanta la por’. A través de les recomanacions lectores i de les animacions a la lectura ajudaran a difondre l’imaginari valencià de la por de nord a sud del territori valencià.

 

Una campanya de col·laboració que cada any analitza els resultats i comparteix les experiències de tots els centres participants. Enguany el mapa ‘Espanta la por’ s’ha ampliat, dins del Pla Valencià de Foment Lector 2017-2021 ‘Llegim, llegim, llegim’ de la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques (Generalitat Valenciana), i compta amb el suport del Col·legi oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) que forma els professionals bibliotecaris valencians en esta temàtica.

 

En este projecte col·laboren amb el MUVAET: l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD), SARC–Cultura Diputació de València, Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteca (GVA), el Col·legi oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) i el Gremi de Llibrers de València.

 

Activitats en el MUVAET

 

La programació infantilofereix una activitat didàctica per a les famílies els diumenges al matí (20 i 27 d’octubre i 3 i 10 de novembre) i un programa per a col·legis en horari escolar (des del 22 d’octubre de 2019 a gener de 2020). En esta activitat es farà un joc de disfresses i una visita a l’exposició ‘Vestir la por’ com a introducció al coneixement dels monstres valencians.

 

A més, s’inclouen quatre activitats per a públic familiar organitzades pel SARC: ‘Bruixotes’ (27/10) teatre de la companyia Corral de Paper, on tres bruixes han de rescatar un xiquet al qual no poden tocar. ‘De por’ (03/11), un concert per a famílies valentes que no tenen por de descobrir els monstres valencians en les cançons de Dani Miquel. ‘Contes sense por de monstres valencians’ (10/11), teatre de la companyia La Titella, per a viatjar en el temps per a conéixer monstres i bestioles de la nostra tradició oral. ‘On estan els monstres?’ (17/11) de la companyia Disparatario, que obrirà el Llibre dels Espantacriatures per a trobar-se amb els nostres monstres.

 

La programació per a públic adultes diversifica no sols per a tractar la por tradicional, sinó també les pors contemporànies. El dissabte 19 d’octubre, Víctor Labrado comptarà ‘Butonis, bubotes, tresors, encantades i reines mores’ a la sala d’exposicions ‘Vestir la por’. El divendres 25 d’octubre es presenta #EnVeuAlta, el conte ‘Marta és un donyet’, il·lustrat per Joel Miralles, amb textos de Sergi Morales. El segon número de la col·lecció ‘Espanta la por’ per a prelectors que han de conéixer escoles, biblioteques i famílies.

 

El dissabte 26 d’octubre, 2 i 9 de novembre ‘Fugir de la Casa de l’Espart’, un joc d’escapada a la Biblioteca del MUVAET per a majors de 16 anys. Una casa encantada, un succés real i només un camí per a fugir entre lectures de crims i misteris valencians. El diumenge 27 d’octubre es realitzarà una partida demostració del joc ‘Espanta la por!’, una novetat dirigida a públic de 8 a 100 anys, creat per a conéixer les rondalles valencianes i els monstres més dolents de la nostra tradició.

 

El divendres 8 de novembre, el psicòleg Alberto Soler realitzarà la xarrada ‘Les pors en la infància: comprenent-los per a ajudar-los’ per a analitzar les pors infantils i la influència que els monstres i els contes de por tenen en els més xicotets. I el dissabte 16 de novembre, Miquel Puig presenta ‘De rondalles i ferments’: a poqueta nit, un maridatge de narracions i cerveses de conte envoltats de vestits de por.

 

Un programa ple de noves relectures del nostre imaginari i emplenat de la més genuïna literatura tradicional valenciana. La nostra por pren protagonisme per a valencianitzar eixe Halloween, que encara que no ens agrade, ja va arribar fa temps per a quedar-se.