El MuVIM, centre depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, ha presentat hui en roda de premsa «Anònimes», l’obra de l’artista Paula Santiago que ocupa el vitrall i el vestíbul del museu. Durant la presentació, l’artista ha estat acompanyada per la diputada del MuVIM, Glòria Tello; pel cap d’exposicions, Amador Griñó; i per la comissària Iolanda Ibarra,periodista a la redacció d’À Punt Mèdia. La inauguració oficial de la mostra tindrà lloc el diumenge 24 de novembre a les 12.30 h al vestíbul del museu.

 

Fidel al seu compromís amb les polítiques de gènere i igualtat, el MuVIM vol unir-se al Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones amb una obra que segons ha afirmat la comissària Iolanda Ibarra:  «Posa l’accent en dones amb una visió no realista, amb la pretensió d’enganxar amb la mirada i buscar la reacció en una duresa extrema. Espentant a donar un primer pas, buscant la reacció».

 

La diputada Glòria Tello ha destacat com el MuVIM «il·lumina l’espai de les anònimes» amb una exposició necessària que posa el focus sobre una problemàtica malauradament d’excessiva actualitat i a la què «tenim l’obligació de mirar i sostindre la mirada. Som dones i som elles».

 

Per la seua part, Amador Griñó ha recalcat que «sempre hem estat a favor de les polítiques de visibilitat. El Vitrall, com en les catedrals gòtiques, il·lustra només amb la mirada».

 

Amb uns traços senzills però contundents, l’artista Paula Santiago, crea un mosaic amb rostres de dones amb l’objectiu d’expressar les múltiples formes d’articular eixa violència. La doctora en Belles Arts i professora de la Universitat Politècnica de València, vol anar més allà de la punta perceptible de l’iceberg de la violència masclista. Amb «Anònimes» l’autora pretén fer reflexionar i crear debat, donant visibilitat també a la part que no es veu, a les dones que no denuncien, les anònimes.

 

Unes dones a les quals cal inocular-les autoestima perquè es lleven les màscares i puguen eixir de la clandestinitat, «unes dones que tenen por, senten vergonya, un fet que els impedix donar el pas» en paraules de Paula Santiago, per a la qual «cada dona representada en el vitrall conté una història vital».

 

L’obra «Anònimes» podrà visitar-se en el vestíbul del MuVIM fins març de 2020 quan, com cada any, el museu dedicarà el Vitrall a altra fita a destacar, el Dia de la Dona.