L’Escalante, espai dependent de la Diputació de València, s’ha convertit en un punt de referència per a les famílies i els centres escolars valencians que participen assíduament al seu programa d’activitats escèniques. També ha esdevingut un element fonamental en el creixement i consolidació dels professionals valencians de les arts escèniques. El Teatre Escalante continua realitzant setmanalment funcions i activitats per diversos espais escènics.
En la nova legislatura, iniciada fa uns mesos, ja s’han iniciat treballs per tal de que l’any 2020 siga clau en la consolidació i estabilitat del projecte del Teatre Escalante, a tots els nivells.
Actualment la direcció artística del teatre està sense cobrir, ja que l’anterior contracte de direcció va esgotar totes les prorrogues possibles el passat mes d’agost. Amb tot, l’anterior gestor de l’Escalante, Josep Policarpo, ja va preveure i deixar últimada la programació de la temporada 2019-2020, que acabarà el proper mes de maig.
Així, la necessària contractació d’una persona especialitzada al cap de la direcció artística del Teatre Escalante comportarà diversos pasos administratius. Parlem d’una administració garantista i fortament supeditada als temps i als procediments reglats.
En el cas de la direcció artística del Teatre Escalante, el servei de Personal de la pròpia Diputació ja ha manifestat que l’única fòrmula legal aceptable passaria per crear un lloc de treball amb vinculació administrativa de funcionari/a. La motivació d’esta decissió ve condicionada perquè l’Escalante no és a dia de hui una entitat autònoma si no un servei propi de la Diputació de València. S’han realitzat diverses consultes jurídiques i totes recomanen, amb l’actual estructura del Teatre, orientar la plaça exclussivament com a personal funcionari. S’està treballant en el disseny d’un perfil polivalent i amb experiència per al lloc, a més d’intentar obrir-lo a altres administracions públiques, i no solament de caràcter local, per tal de garantir un nombre de candidatures acceptable.
Assistència temporal
Mentrestant s’articula el procés definitiu d’incorporació a la relació de llocs de treball de la Diputació, el Teatre Escalante ha buscat una assistència temporal als serveis de programació que recaurà sobre el dramaturg i director d’escena Gabi Ochoa, de manera que en cap cas quedarà interrompuda la programació d’activitats del teatre.
Gabi Ochoa disposa d’una gran trajectòria professional i experiència en la creació d’obres originals per a teatre. Els seus últims espectacles, com Vives i Rashiid i Gabriel, s’adrecen a un públic juvenil, a més, algunes de les seues obres han estat publicades i adaptades a altres llengües, com Mi camiseta, tus zapatillas, sus vaqueros, adaptada i exhibida en alemany. Ochoa fou també creador el 2010 de la companyia El punto g. Està previst l’inici de la seua col·laboració externa a partir del pròxim mes de gener, on assumirà el disseny de la programació que l’Escalante oferirà a partir del mes de setembre.
En paraules de Gabi Ochoa, “és important garantir la diversitat de les arts escèniques (teatre, circ, dansa, arts vives…) al model per a la infantesa i juventut que propugna l’Escalante i continuar el treball que va fer l’anterior director, Josep Policarpo”.
Escola i programació nadalenca
Per altra banda, l’Escola de l’Escalante ja està en marxa i també la programació amb Nadal a l’Escalante. El cicle, una de les cites més antigues de la ciutat amb les arts escèniques per a xiquets i xiquetes, oferirà del 26 de desembre al 4 de gener de 2020 en el Teatre Principal dos espectacles: la guardonada producció del centre Yolo, de Lucas Escobedo, i El misteriós cas de Houdini i l’habitació tancada, del campió d’Espanya de màgia Nacho Diago.
El Teatre Escalante s’iniciava l’any 1985 com una experiència teatral única a tota Espanya i es consolidaria, anys després, com el projecte escènic per a xiquets i xiquetes i joves més important de l’Estat: un centre teatral públic, amb una clara vocació pedagògica, que s’enriquiria després amb una oferta molt més àmplia que incloïa festivals, cicles, publicacions, una escola de formació i, finalment, un espai expositiu.