• La primera edició, organitzat per la Diputació de València, que commemora el 125 aniversari del naixement de José Iturbi, arriba al seu equador amb la projecció del documental A propòsit d’Iturbi, esta vesprada, presentat pel seu director Manuel Gil
  • Zabaleta abordarà el dissabte Goyescas, en el programa Amparo Iturbi i Granados, per homenatjar a una de les pianistes més destacades de la seua generació, que va mantindre una estreta relació professional amb el seu germà
  • El valencià Josu de Solaun, únic espanyol que ha guanyat el Premi Iturbi, posarà el fermall d’or el diumenge amb la violinista Franziska Pietsch i el Quartetto Indaco en un festival amb un alt nivell artístic
  • Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, ha manifestat que “agraïm el gran acolliment del públic i la expectació que està suscitant la primera edició del Festival Iturbi”

25/09/2020

El Festival Internacional de Piano Iturbi, organitzat per la Diputació de València, arriba al seu equador amb la projecció del documental A propòsit d’Iturbi, esta vesprada en el Centre Cultural la Beneficència, activitat a la qual seguiran els concerts que oferiran els pianistes Marta Zabaleta, el dissabte, i Josu de Solaun juntament amb la violinista Franziska Pietsch i el Quartetto Indaco, el diumenge, que clausuraran una primera edició que commemora el 125 aniversari del naixement del pianista valencià José Iturbi.

Manuel Gil presentarà el documental que va dirigir en 2002 i que aporta al Festival Iturbi diverses perspectives i facetes de la vida del pianista, director i compositor a través de valuosos testimoniatges i entrevistes a familiars, amics i els seus col·laboradors més pròxims. El treball aborda les fites més rellevants de la seua dilatada i exitosa carrera artística de la mà de personalitats del panorama musical que van tindre l’oportunitat de conéixer la seua trajectòria i projecció internacional.

Zabaleta abordarà el programa Amparo Iturbi i Granados amb el qual retrà homenatge a una gran pianista que va mantindre una estreta relació personal i professional amb el seu germà en concerts i pel·lícules. Amparo Iturbi, una de les pianistes més destacades de la seua generació, va conéixer de la mà del compositor Eduardo López-Chavarri a Enrique Granados que la va declarar la millor intèrpret de la seua obra Goyescas, peça que oferirà la intèrpret en el festival.

La pianista guipuscoana ha guanyat importants premis en concursos internacionals com el Paloma O’Shea de Santander, Darmstadt, Premi Jaén i Pilar Bayonna de Saragossa i ha col·laborat amb prestigiosos directors i orquestres com la English Chamber, Simfònica de Londres, Simfònica de Berlín, Simfònica d’Euskadi, de Bilbao, Extremadura, Castella i Lleó, Múrcia, RTVE, Comunitat de Madrid, Galícia, Màlaga, Granada, València i Reina Sofia, entre altres. Així mateix, ha estat convidada a importants festivals internacionals i auditoris, on cal destacar el seu debut en el Carnegie Hall al costat de Asier Polo, així com els seus enregistraments amb prestigiosos segells discogràfics.

Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música; ha manifestat que “agraïm el gran acolliment del públic i la expectació que està suscitant la primera edició del Festival Iturbi”. Tello, ha subratllat que “este meravellós resultat ens reafirma en el projecte que tracem en esta nova etapa, amb la creació d’un esdeveniment musical internacional que hem d’impulsar i garantir la seua continuïtat en el futur”.

Per la seua part, Óscar Oliver, coordinador del festival, ha assegurat que “este esdeveniment musical reflecteix el nivell del Premi Iturbi, concurs biennal que se celebrarà en 2021, any en què celebrarem el 40 aniversari, i al qual convidem a inscriure’s a pianistes de tot el món en una convocatòria que finalitza el 31 d’octubre”.

De Solaun i Iturbi                

El valencià Josu de Solaun, únic espanyol que ha guanyat el Concurs Internacional de Piano de València en 2006 i el George Enescu de Bucarest en 2014 entre altres rellevants guardons com el de la Unió Europea en 2009, posarà el fermall d’or a un festival amb un alt nivell artístic. Oferirà el programa El Premi Iturbi juntament amb la violinista alemanya Franziska Pietsch i la formació italiana Quartetto Indaco.

De Solaun i Pietsch han forjat des de 2017 una associació notable i vénen oferint nombrosos recitals a Europa en una intensa i “electritzant” col·laboració artística que continuarà en els pròxims mesos, després de l’aturada i ajornaments que ha motivat la crisi del Covid-19. Els artistes han gravat dos discos per al segell Audite, Strauss & Xostakóvitx en 2019 i Fantasque en 2020 amb obres dels compositors francesos Gabriel Fauré, Claude Debussy, Maurice Ravel i Francis Poulenc, que han recaptat els elogis de la crítica especialitzada.

En l’últim concert, els dos intèrprets pujaran a l’escenari amb el Quartetto Indaco, un grup convidat a nombrosos festivals i institucions musicals d’Europa. La seua labor artística, en la qual aborda el repertori clàssic i la música contemporània, ha sigut reconeguda en diferents concursos i ha col·laborat amb músics de renom internacional.

Projecció internacional

De Solaun és un dels pianistes espanyols amb més projecció internacional, ha actuat en nombrosos països d’Amèrica, Àsia i Europa com recitalista i solista al costat de prestigioses formacions com la del Teatre Mariinsky de Sant Petersburg, Orquestra de Cambra Rudolf Barshai de Moscou, Filharmònica La Fenice de Venècia, RTVE, Ràdio de Bucarest, Filharmònica George Enescu de Bucarest, Monterey Symphony Orchestra de Califòrnia, Virgínia Symphony Orchestra, American Ballet Theater Orchestra de Nova York, Simfònica Nacional de Colòmbia, Filharmònica de la Ciutat de Mèxic, València, Galícia, Euskadi i Bilbao, entre moltes altres.

Mestra de concert    

Pietsch va començar els seus estudis de violí amb només cinc anys d’edat, als onze va tocar el seu concert de debut en el Komische Oper de Berlín, i ja estava compromesa com a solista amb rellevants orquestres de l’antiga RDA. És guanyadora de prestigiosos premis com el Bach-Wettbewerb Leipzig, el Concertino Praga i el Concurs Maria Canals de Barcelona i la seua extensa activitat l’ha portada a diversos països d’Europa, Amèrica i Àsia. De 1998 a 2002, va ser la primera mestra de concert de la Sinfonieorchester Wuppertal; de 2006 a 2010, segona solista en l’Orquestra Filharmònica de Luxemburg i va actuar amb la Düsseldorfer Oper, Frankfurter Oper i l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Colònia.

Amb anterioritat, han actuat en la primera edició del Festival Iturbi Javier Perianes, el Cuarteto Quiroga i Gustavo Díaz-Jerez. Les entrades per als concerts, que se celebren a les 20.30h, són gratuïtes fins a completar l’aforament i es poden aconseguir en el Centre Cultural la Beneficència i en les pàgines web www.labeneficencia.es i en www.entradesvalencia.com