• El diputat de Cultura, Xavier Rius, i el President de la Fundació FULL, Jesús Figuerola, analitzen el futur d’este projecte comú i les seues derivades
  • 9 municipis valencians ja formen part del projecte Ciutat lectora, que en breu comptarà amb la participació de Crevillent i es pretén la incorporació de localitats de l’interior de Castelló
  • El programa ‘Autors a les aules de Ciutat Lectora’ duplicarà enguany la presentació d’escriptores i escriptors per als més joves

05/03/2021

Consolidar les fites assolides, expandir les diferents iniciatives arreu del territori valencià i crear sinergies amb projectes europeus similars. Estos han sigut els eixos de la reunió sobre el projecte Ciutat Lectora que ha tingut lloc esta setmana entre Xavier Rius, diputat de Cultura de la Diputació de València, i Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura.

La iniciativa Ciutat Lectora està organitzada per la Fundació FULL amb el suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, i proposa la implantació estratègica i planificada d’un programa de motivació lectora a l’àmbit municipal de cada localitat actuant, mitjançant la participació ciutadana, en la creació d’un Consell de Lectura Municipal i l’assessorament de tècnics especialistes.

El diputat de l’Àrea de Cultura, Xavier Rius, després de reconèixer el valor de les accions conjuntes amb la Fundació Full, considera important “planificar accions de promoció lectora i de consolidació de públics al voltant del que suposa el llibre.” Rius ha reivindicat el paper de la Diputació en l’accés al llibre i als lectors, i ha recordat que ja es duen tres edicions de convocatòries per a subministrament del fons editorial de la Diputació a les biblioteques públiques. En relació al programa “Autors a les aules de Ciutat Lectora’’, ha traslladat als representants de la Fundació Full la satisfacció pel disseny i posada en marxa d’un programa de “proximitat lectora” que està tenint una excel·lent acollida per la comunitat escolar.

Un projecte en expansió

El projecte ‘Ciutat lectora’ compta amb la participació dels municipis d’Alberic, El Puig, Bocairent, Xeraco, Marines, Paiporta, Utiel i L’Alcúdia. Durant els pròxims mesos, el programa arribarà a Crevillent i es treballa per a la seua expansió a diferents municipis de Castelló, especialment als situats a les comarques de l’interior, més afectades pel despoblament.

Ciutat Lectora: un laboratori d’experiències

També continua el seu camí el Club de Lectura per a mediadors. Organitzat en la plataforma virtual www.fulldelectura.com, té com a objectiu destacar la importància de la família, l’escola i la biblioteca en el procés de la creació i consolidació de l’hàbit lector i establir criteris a l’hora de la tria de lectura per als joves, incidint en la importància de la mateixa biblioteca.

Per la seua banda, el programa Autors a les Aules de Ciutat Lectora és una iniciativa que permet que escriptores i escriptors duguen a terme trobades amb l’alumnat de diferents centres educatius, per a crear un diàleg al voltant dels seus llibres i d’altres temes relacionats amb el fet literari, com l’ofici d’escriure, el procés de creació, el món editorial… El programa va comptar en 2020 amb la participació d’una vintena d’autors. Per a l’any 2021 està previst duplicar la participació i expandir-la als professionals de la il·lustració i als clubs de lectura, per tal de facilitar que puguen gaudir d’estos encontres, no només a l’àmbit docent sinó també a altres entitats interessades.

Entre els programes que marquen l’estratègia de Ciutat Lectora per a 2021 es troba “Passaport lector. Un viatge de 365 dies”, que ha començat com a projecte pilot a Bocairent i durant els pròxims mesos començarà la seua singladura a altres municipis, tant valencians com catalans. Esta iniciativa pren com a punt de partida la lectura com a viatge. Així, el projecte impulsat a Bocairent proposa construir un passaport que reconega el viatge literari d’un lector o d’una lectora durant tot un any. El programa té dos eixos vertebradors: d’una banda, el plantejament d’un repte de lectura per a cada mes i, a més, la plasmació de la superació d’este repte de lectura en el passaport lector, que s’expedirà físicament a les biblioteques municipals. El repte de cada mes va acompanyat d’un llistat de lectures temàtiques recomanades: viatges, emocions, feminisme…

Altres accions en el marc europeu

Durant la reunió han sigut avaluades les accions celebrades al llarg de l’any 2020 i s’han traçat les línies d’actuació per a 2021 d’este projecte, premiat l’any passat amb la Distinció Gutenberg atorgada per l’Ajuntament del Puig de Santa Maria. En este sentit, el president de la Fundació FULL ha manifestat la voluntat de “reforçar les accions impulsades per Ciutat Lectora i augmentar la seua projecció més enllà del territori valencià”. Una expansió que s’ha qualificat de “benvolguda i necessària”. No en va, Ciutat Lectora es troba en contacte amb iniciatives germanes a altres territoris europeus, com és el cas de Flandes. Així, segons Figuerola, una de les metes de Ciutat Lectora per a este curs és crear sinergies amb iniciatives similars i “liderar un consorci de municipis lectors que englobe a altres entitats europees”.

Entre les activitats celebrades a 2020, durant la reunió s’ha destacat la III Trobada de Ciutat Lectora, celebrada de manera virtual el passat mes de novembre, que va permetre compartir diverses experiències al voltant del foment lector amb especialistes d’este àmbit. Durant esta sessió, per primera vegada, es va compartir experiències amb els representants del projecte germà Municipi Lector impulsat pel ClijCAT, que té lloc a Catalunya.

Lectura en el confinament

També destacable va ser l’esforç de traslladar activitats durant el passat confinament. Per exemple, es va posar en marxa el programa d’implantació d’una senyalística a diferents punts del traçat urbà d’Alberic, que animava a la ciutadania a llegir durant les cues derivades de la limitació d’aforament als comerços durant la pandèmia.

D’altra banda, es va llançar una Gimcana Lectora per a participar des de casa amb la família o amb els amics. Esta iniciativa proposava 25 accions relacionades amb el món del llibre i la lectura i facilitava una graella on deixar constància de les activitats superades. Una altra iniciativa destacada va ser l’acció formativa Biblioteca familiar, realitzada al mes de juny durant quatre sessions virtuals que tenien com a objectiu principal dotar els participants de bibliografia i estratègies a l’hora de la tria de llibres per als seus fills i filles atenent a les diferents franges d’edat.