- Rebel•lió de Marea Danza i La Teta Calva fusionen el ball flamenc i la dramatúrgia contemporània amb un espectacle destinat a xiquets i xiquetes majors de 6 anys
- La diputada de Teatres, Glòria Tello, anuncia que l’obra s’estrenarà en el cicle Danseta el pròxim 14 d’abril dins del marc del festival Dansa València
18/03/2021
Traslladar a l’univers infantil la novel·la de George Orwell La revolta dels animals és el repte que s’ha marcat el Teatre Escalante de la Diputació de València en la seua última producció: Rebel·lió. Un espectacle per a públic familiar on Marea Danza i La Teta Calva fusionen el ball flamenc i la dramatúrgia contemporània per a adaptar esta rondalla crítica sobre la condició humana als espectadors més xicotets.
“Rebel·lió és la tercera creació pròpia de l’Escalante d’esta temporada i arribarà a l’abril al Palau de les Arts, espai al qual un any més agraïm la seua col·laboració. De nou, una aposta segura, ideada per dues companyies de reconegut prestigi, per a gaudir en família, estimular la imaginació i evocar valors que provoquen reflexió en xicotets i majors”, explica la diputada de Teatres Glòria Tello.
Destinat a xiquets i xiquetes majors de 6 anys, l’espectacle, en ple procés de creació i desenvolupament, s’estrenarà en el cicle Danseta el pròxim 14 d’abril dins del marc del festival Dansa València, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, on l’Escalante està present. Un muntatge en valencià que furga en les injustícies i les temptacions de poder i que, com avança la directora de l’Escalante, Marylène Albentosa, “promet revolucionar el pols i la mirada dels espectadors a través del flamenc contemporani, la dansa espanyola, la música i una enèrgica posada en escena carregada de poesia visual”. Rebel·lió podrà veure’s fins al 2 de maig en el Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts en “les funcions escolars que oferirem durant els dies lectius, i en les funcions per a públic familiar i grups que es desenvoluparan entre setmana i els caps de setmana al matí i la vesprada”.
Dansa combativa per a una societat més justa
La Teta Calva i Marea Danza adapten el clàssic de la literatura universal traslladant l’acció a una fàbrica en la qual les treballadores viuen oprimides i explotades com a animals. Per a adaptar aquest clàssic al públic infantil, se submergeixen en l’imaginari dels xiquets, però mostrant les conseqüències d’un món rígid i totalitari: “Si eduquem als xiquets perquè siguen productius, tindrem pares/màquines, pares sense temps per a jugar. Esta història no sols parla de l’opressió als treballadors, sinó també sobre l’absència dels pares i mares a casa per excés de treball”. Els xiquets, defensen, “són els estendards del canvi, són espills d’una societat amb manaments, on la injustícia és tolerada i avalada. Posar-los als peus d’estos “animals” per a comprendre a l’oprimit i a l’opressor és la nostra obligació i el nostre salconduit a una societat més justa”.
Marea Danza naix a València en 2014 amb la iniciativa de les ballarines Yolanda López, Elena Martínez, María José Mora, Lourdes de la Rúa i Paula Sebastián. Amb la dansa espanyola i el flamenc com a pilars, la companyia ha desenvolupat un llenguatge escènic propi en el qual la dramatúrgia, les tècniques teatrals, l’escenografia i la música adquireixen un valor fonamental. Fruit d’aquesta combinació són els seus muntatges per a sala Relieves i Amelia, treball aquest últim reconegut amb el Premi FETEN 2018 i amb el qual s’inicia en una línia creativa destinada al públic familiar, labor que prossegueix ara amb la nova producció de l’Escalante.
La Teta Calva està formada per el tàndem de María Cárdenas i Xavo Giménez, responsables de la dramatúrgia i direcció de Rebel·lió. Amb un estil molt personal, agut i irònic, la companyia valenciana ha produït des de la seua formació en 2014 huit espectacles. Entre ells destaca Síndrhomo, Premi MAX 2017 a Millor Autoria Revelació, i Les aventures de T.Sawyer, producció de l’Escalante que va rebre sis candidatures als premis Max.
Al costat de Marea Dansa i La Teta Calva, el Teatre Escalante recupera amb Rebel·lió el mordaç relat sobre la cobdícia i l’egoisme, una fita de la literatura contemporània que ha aconseguit conservar la seua vigència des que George Orwell l’escriguera en 1945.