La Unió Europea a seleccionat quinze obres d’art com les més representatives de la cultura espanyola. Entre elles està un cartell de Josep Renau que s’exhibeix actualment en el Museu Valencià de la Iŀlustració i la Modernitat (MuVIM) dins de la mostra «Modernitat tipogràfica. Imatge i paraula», que acaba el 22 de maig i està vinculada a la gran exposició «La modernitat republicana a València. Innovacions i pervivències de l’art figuratiu (1928-1942)», que es pot visitar fins al 26 de juny.

El cartellista valencià Josep Renau va crear aquesta obra el 1929 per encàrrec del Patronat Nacional de Turisme per a promocionar la imatge d’Espanya en l’exterior. L’exemplar exposat en el MuVIM, propietat del Museu de Xàtiva, correspon a l’edició en llengua alemanya i ressalta la bellesa de les Balears: «l’illa de les meravelles».

El cartell formarà part a partir d’ara de la biblioteca digital d’accés lliure Europeana, que conté obres culturals dels vint-i-vuit membres que formen la Unió Europea.

El marc històric de l’exposició «La modernitat republicana a València. Innovacions i pervivències de l’art figuratiu (1928-1942)» abasta el final de la dictadura de Primo de Rivera i la Dictablanda, els inicis del règim republicà, el primer i el segon bienni, els primers mesos de govern del Front Popular, la Guerra Civil i els primers anys del franquisme.

La mostra, que reuneix vora 280 peces entre cartells de propaganda política i fires taurines, documents oficials de l’època, diaris i altres elements contextualitzadors, mostra les obres d’artistes que defengueren la modernitat i la innovació i de creadors que romangueren fidels a les tradicions estètiques.