• La Ereta del Pedregal és un jaciment del Neolític Final i Eneolític, referència obligada per a valorar este període en el territori valencià
  • El diputat de Cultural, Xavier Rius, i la directora del Museu de Prehistòria de València, Maria Jesús de Pedro, es reunixen amb l’alcaldessa de Navarrés, Estela del Carmen Darocas, per a estudiar les diferents propostes

07/09/2021

L’àrea de Cultura de la Diputació de València i l’Ajuntament de Navarrés estudien conjuntament les possibilitats de valorització del jaciment de l’Ereta del Pedregal, l’excavació arqueològica del qual, realitzada pel Museu de Prehistòria de València, finalitzà a principis dels anys novena de segle passat.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, juntament amb la directora del museu, Maria Jesús de Pedro i l’alcaldessa de Navarrés, Estela del Carmen Darocas, van visitar el jaciment per a estudiar les possibilitats de l’entorn, sent el condicionament per a la seua visita i les activitats didàctiques les actuacions més recomanables, segons va explicar la directora del museu, Maria Jesús de Pedro.

Per part seua, el diputat Xavier Rius, ha oferit el suport de l’àrea de Cultura de la Diputació per a iniciar una línia de treball que incloga “la futura visita del jaciment dins d’una ruta arqueològica junt amb d’altres punts d’interés del municipi, així com l’assistència tècnica, científica i didàctica des de l’experiència i trajectòria del Museu de Prehistòria de València”.

Per part de l’ajuntament de Navarrés hi ha interés en estudiar les millores d’accessibilitat, condicionament i gestió de la neteja de l’entorn.

L’Ereta del Pedregal és un poblat del període Neolític Final i Eneolític localitzat en el terme municipal de Navarrés, en el paratge denominat La Marjal, un antic espai de llacunes, hui pràcticament dessecades.

La primera notícia sobre este jaciment arqueològic es deu a J. Vilanova y Piera, qui el va visitar i va donar a conéixer en 1872 en la seua obra “Origen, naturaleza y antigüedad del hombre”. En 1942, José Chocomeli va iniciar la seua excavació sota el patrocini del Servei d’Investigació Prehistòrica de la Diputació de València (SIP).

L’Ereta del Pedregal és un dels jaciments històrics excavats pel SIP amb campanyes durant la dècada dels anys 40 i part dels anys 60,70 i 80. Esta activitat de camp s’associa a la importància dels materials arqueològics recuperats i dipositats al Museu de Prehistòria de València. Des de la publicació dels primers treballs, l’Ereta del Pedregal ha constituït una referència obligada a l’hora d’entendre i valorar qualsevol aspecte del Neolític final i l’Eneolític del territori valencià.